To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Sekretem smaku jest ten składnik
Marzą Ci się soczyste i pyszne mielone? W prosty sposób możesz uzyskać taki efekt. Sięgnij po produkt, który prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Mielone wyjdą soczyste i wyraziste w smaku.
Sposób na soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone z ziemniakami i mizerią lub ogórkami kiszonymi są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Mielone robi się w prosty i szybki sposób. Potem smażymy je na patelni i niestety czasem czeka nas niemiła niespodzianka. Może się okazać, że mielone są twarde i suche, a przecież miały wyjść soczyste.
Jest prosty sposób na to, by to danie właśnie takie wyszło. Wystarczy do masy na mielone dołożyć musztardę. Ten produkt doskonale wpłynie na smak i konsystencję kotletów. Dlatego warto sięgnąć po musztardę. Pyszny obiad uda się teraz każdemu.
Biedronka zamknęła sklep po kontroli Sanepidu. Urzędnicy znaleźli coś paskudnegoJak zrobić soczyste kotlety mielone?
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mleka
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych zaczniemy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oleju. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i przekładamy do mieszanki mięso. Wbijamy jajko, dokładamy musztardę i starannie mieszamy.
Następnie masę doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zeszkloną cebulę. Raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 5-8 minut z każdej strony.
Kotlety mielone soczyste jak nigdy
Kotlety mielone wychodzą niezwykle soczyste i zyskują bardziej wyrazisty smak. Mają idealną konsystencję i są mięciutkie w środku. Kotlety podane z ziemniakami i mizerią lub buraczkami nie mają sobie równych. Taki obiad jest lubiany przez całe pokolenia Polaków.
Dlatego warto sprawić, by mielone wyszły soczyste jak nigdy. Sposób jest prosty i skuteczny. Musztarda daje znakomity efekt i podkręca smak. Takie danie zrobimy bez trudu i zjemy z apetytem. Pisaliśmy o serku kwarg, który ma jeszcze więcej białka niż lubiany skyr. Polecaliśmy przepis na wyborne uszka z pieczarkami.
Źródło: przyslijprzepis.pl, kuchnia.wp.pl