Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Sekretem smaku jest ten składnik
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.12.2024 11:50

To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Sekretem smaku jest ten składnik

kotlety mielone
Fot. Canva/robert6666

Marzą Ci się soczyste i pyszne mielone? W prosty sposób możesz uzyskać taki efekt. Sięgnij po produkt, który prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Mielone wyjdą soczyste i wyraziste w smaku. 

Sposób na soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone z ziemniakami i mizerią lub ogórkami kiszonymi są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Mielone robi się w prosty i szybki sposób. Potem smażymy je na patelni i niestety czasem czeka nas niemiła niespodzianka. Może się okazać, że mielone są twarde i suche, a przecież miały wyjść soczyste.

Jest prosty sposób na to, by to danie właśnie takie wyszło. Wystarczy do masy na mielone dołożyć musztardę. Ten produkt doskonale wpłynie na smak i konsystencję kotletów. Dlatego warto sięgnąć po musztardę. Pyszny obiad uda się teraz każdemu. 

kotlety mielone
Fot. Canva/Tatiana Volgutova
Biedronka zamknęła sklep po kontroli Sanepidu. Urzędnicy znaleźli coś paskudnego

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zaczniemy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oleju. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i przekładamy do mieszanki mięso. Wbijamy jajko, dokładamy musztardę i starannie mieszamy.

Następnie masę doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zeszkloną cebulę. Raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 5-8 minut z każdej strony.

Kotlety mielone soczyste jak nigdy

Kotlety mielone wychodzą niezwykle soczyste i zyskują bardziej wyrazisty smak. Mają idealną konsystencję i są mięciutkie w środku. Kotlety podane z ziemniakami i mizerią lub buraczkami nie mają sobie równych. Taki obiad jest lubiany przez całe pokolenia Polaków.

Dlatego warto sprawić, by mielone wyszły soczyste jak nigdy. Sposób jest prosty i skuteczny. Musztarda daje znakomity efekt i podkręca smak. Takie danie zrobimy bez trudu i zjemy z apetytem. Pisaliśmy o serku kwarg, który ma jeszcze więcej białka niż lubiany skyr. Polecaliśmy przepis na wyborne uszka z pieczarkami. 

kotlety mielone
Fot. Canva/Sergey Zavalnyuk

Źródło: przyslijprzepis.pl, kuchnia.wp.pl