Pastę z makreli robię z uwielbianym serem. Smakuje jak marzenie
Słony charakter i wyrazista struktura greckiego sera to świetny sposób na podkręcenie dobrze nam znanej potrawy. W tej postaci pasta z makreli smakuje jak nigdy dotąd.
Pasta z makreli z fetą na kanapki
Być może mało kto pamięta zespół rockowy Czarno-czarni, ale każdy już od ćwierć wieku wie, że makreli smak to miłości znak . Najczęściej dajemy tej miłości upust, kupując makrelę i przygotowując z niej obowiązkową pastę rybną . Taka pasta na kanapki może mieć wiele postaci.
W tym przepisie łączymy makrelę w pomidorach z puszki z fetą i warzywami konserwowymi. Feta dodaje kompozycji słonego smaku i niezwykłej struktury. Ogórki i papryka konserwowa podbijają zaś kwasowość, która świetnie komponuje się z rybą. W przepisie równie dobrze odnajdzie się makrela wędzona.
Dobra feta w paście rybnej
Kupując fetę trzeba zwrócić baczną uwagę na jakość produktu, który wkładamy do koszyka. W sklepach dużo jest produktów o nazwach „ ser sałatkowy”, „ser typu greckiego” lub wariacjach na temat słowa feta. Sama obecność tego wyrazu na opakowaniu gwarantuje wyższą jakość prawdziwej, greckiej fety.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 puszka makreli w pomidorach lub 150 g wędzonej makreli
- 70 g sera feta
- 2 ogórki konserwowe
- 2 kawałki papryki konserwowej
- 2 garści czarnych oliwek
- Pieprz, sól, ostra papryka
Pasta makrelowa na kanapki
Makrelę ugniatamy widelcem na dość gładką, niezbyt gęstą masę . W przypadku ryby z puszki, w utrzymaniu konsystencji pomoże sos pomidorowy. Jeśli używamy makreli wędzonej, pomocna może być łyżeczka jogurtu.
Fetę kruszymy drobno i dodajemy do masy. Ogórki, paprykę i oliwki kroimy lub siekamy . Nie należy ich blendować, by pasta zachowała ciekawszą, bardziej zróżnicowaną fakturę.
Pastę doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku . Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Schłodzoną podajemy na kanapkach z grzanki żytniego chleba.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne faworki i zupę ryżową .