Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Usmaż naleśniki i podaj z wytrawnym farszem. Wyśmienita kolacja na ciepło
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.02.2025 18:42

Usmaż naleśniki i podaj z wytrawnym farszem. Wyśmienita kolacja na ciepło

ciasto na patelni
Fot. Shutterstock/glebchik

Wytrawne naleśniki z tego przepisu to idealna propozycja na kolację na ciepło. Nieskomplikowane danie z pysznym farszem zasmakuje całej rodzinie. Zrób je, a rodzina zakocha się w ich smaku. 

Wytrawne naleśniki na kolację

Kolacja jest jednym z ważniejszych posiłków. Należy jednak pamiętać, że przygotowane danie powinno być lekkie i nie obciążać na noc układu trawiennego. Takie cechy mają wytrawne naleśniki, które przygotujesz z nieskomplikowanego przepisu. Podane na kolację na ciepło zasmakują każdemu.

Wszystko przez farsz, który znalazł się w ich wnętrzu. Dowiedz się, jak go przygotować, a będziesz podawać je bardzo często. 

smażenie naleśników.jpg
Fot. Canva/olandsfokus
Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki. Ten sposób jest 100 razy lepszy

Kolacja na ciepło z kilku składników

Wytrawne naleśniki podane na kolację smakują doskonale dzięki farszowi. Składa się z pieczarek, mozzarelli, szynki i pomidorów koktajlowych. Całość dopełniają przyprawy oraz kilka dodatków. Potrzebne będą również składniki na ciasto naleśnikowe. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 100 gramów gotowanej szynki
  • 100 g pieczarek
  • 2 kulki mozzarelli
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki wody gazowanej
  • pieprz
  • sól

Przepis na naleśniki z szynką

Przygotowanie kolacji na ciepło rozpocznij od przygotowania naleśników. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i wbij jajko. Wlej mleko i wodę gazowaną. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie nałóż odrobinę ciasta, rozprowadź je i smaż naleśniki.

naleśniki.jpg
Fot. Canva

Szynkę pokrój w cienkie paski. Oczyszczone pieczarki pokrój w ósemki, a pomidory w ćwiartki. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Szalotki drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej na patelni oliwie. Po chwili dodaj szynkę, pieczarki i podsmaż. 

Składniki przełóż do miski. Wsyp także ser oraz pomidory. Całość przypraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i wymieszaj. Na środek każdego naleśnika nałóż farsz, a następnie zawiń tak jak krokiety. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim naleśniki z farszem. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 6-8 minut. Gotowe podawaj z ulubionym sosem.

faszerowane naleśniki.jpg
Fot. Canva