Lara Gessler dodaje do pasztecików niezwykłe dodatki. Kapusta i grzyby? Nie tym razem
Paszteciki wigilijne najczęściej przygotowuje się z kapustą i grzybami. Lara Gessler stawia jednak na zupełnie inne nadzienie. W swoim przepisie wykorzystuje ser camembert, cykorię i orzechy laskowe. Aromatyczny farsz zamknięty jest w puszystym cieście drożdżowym. Obok tak znakomitego połączenia nie możecie przejść obojętnie.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera camembert i prażonych orzechów laskowych zapieczonych cieście z warzywnym farszem musicie przygotować zaproponowane przez Larę Gessler paszteciki. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a posmakują nawet największym tradycjonalistom.
Przepis na paszteciki Lary Gessler
Składniki na ciasto:
-
200 g miękkiego masła
-
6 żółtek
-
20 g cukru
-
70 g świeżych drożdży
-
700 g mąki pszennej
-
500 ml ciepłego mleka
-
1 płaska łyżka soli
-
1 jajo
-
czarnuszka lub inne ziarno
Składniki na farsz:
-
400 g prażonych orzechów laskowych
-
480 g sera camembert
-
600 g cebuli
-
400 g cebuli szalotki
-
400 g cykorii
-
4 średnie jabłka
-
120 g masła klarowanego
-
80 g miodu
-
20 ml sosu sojowego
-
20 ml sosu Worcestershire
-
kilka gałązek tymianku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić paszteciki drożdżowe? Przepis Lary Gessler jest znakomity
Drożdże kruszymy do miseczki i ucieramy je z cukrem. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz mleko. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito i łączymy ją solą. Mieszankę łączymy z zaczynem drożdżowym na gładką masę.
Sztuka po sztuce dodajemy żółtka, po czym wyrabiamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Następnie całość mieszamy z masłem i kontynuujemy zagniatanie do 10 minut. Dobrze przyrządzone ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Pozostawiamy je pod przykryciem na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Rozwałkowujemy i wycinamy prostokąt, który dzielimy na 8 części. Wypełniamy farszem przygotowanym według instrukcji znajdującej się poniżej i układamy kawałki sera pleśniowego. Rozsypujemy orzechy i posiekany tymianek.
Sklejamy paszteciki i smarujmy je rozmąconym jajem. Posypujemy czarnuszką oraz solą. Odstawiamy jeszcze na 30 minut, po czym pieczemy przez podobny czas w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak przygotować farsz do pasztecików?
Wszystkie cebule obieramy i kroimy w piórka. Szklimy je na maśle klarowanym, po czym wrzucamy umytą i pokrojoną w paseczki cykorię oraz obrane ze skórki i starte na tarce jabłka. Wlewamy też sos sojowy i Worcestershire oraz miód. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne dania. Polecamy znakomity bigos staropolski . Sprawdźcie też koniecznie prostą i smaczną recepturę na rybę po grecku z piekarnika .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu
-
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: zwierciadlo