Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska
Chrupiące pieczarki smażone w cieście wyśmienicie sprawdzą się na rozmaite okazje. Jako danie bezmięsne, bez trudu odnajdą się również na świątecznym stole. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z tego względu warto przyrządzić je tuż przed zaserwowaniem lub przygotować z wyprzedzeniem, a następnie odgrzać w piekarniku.
Do przygotowania świątecznych chrupiących pieczarek potrzeba zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość, o ile nie wszystkie, masz już w swojej lodówce. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie daj się skusić.
Przepis na niezwykłe pieczarki w cieście
Składniki:
-
ok. 20 sztuk pieczarek porównywalnej wielkości
-
3 jajka
-
nieduży kawałek żółtego sera
-
3 łyżki mąki pszennej
-
5 łyżek bułki tartej
-
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Rewelacyjne smażone pieczarki krok po kroku
W niewielkiej misce przygotuj ciasto do pieczarek . W tym celu jajka wymieszaj z przyprawami i mąką . W następnej kolejności dorzuć również starty na mniejszych oczkach ser żółty . Całość wymieszaj do momentu uzyskania dość gęstej masy .
Pieczarki oczyść i poodcinaj z nich nóżki . Na osobny talerzyk wysyp bułkę tartą . Pieczarki maczaj kolejno w przygotowanym cieście, a następnie obtaczaj w tartej bułce.
Na patelni porządnie rozgrzej dość dużą porcję oleju . Na tłuszcz nakładaj kolejne partie grzybów i smaż je na złocisty kolor ze wszystkich stron . Gotowe pieczarki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym . Najlepiej smakują podane od razu po zdjęciu z patelni .
Aromatyczne pieczarki z piekarnika zachwycają swoim smakiem . Niezwykłą ciepłą przekąskę wyczarujesz z zaledwie 3 składników .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak odgrzać pierogi? 2 sposoby są godne uwagi, trzeci lepiej sobie darować
-
Jak poprawnie mrozić i odgrzewać bigos? Najmniejszy błąd jest kosztowny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama