Smakosze.pl Przepisy Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska
Canva / bhofack2

Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska

25 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Chrupiące pieczarki smażone w cieście wyśmienicie sprawdzą się na rozmaite okazje. Jako danie bezmięsne, bez trudu odnajdą się również na świątecznym stole. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z tego względu warto przyrządzić je tuż przed zaserwowaniem lub przygotować z wyprzedzeniem, a następnie odgrzać w piekarniku.

Do przygotowania świątecznych chrupiących pieczarek potrzeba zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość, o ile nie wszystkie, masz już w swojej lodówce. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie daj się skusić.

Przepis na niezwykłe pieczarki w cieście

Składniki:

  • ok. 20 sztuk pieczarek porównywalnej wielkości

  • 3 jajka

  • nieduży kawałek żółtego sera

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 5 łyżek bułki tartej

  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Rewelacyjne smażone pieczarki krok po kroku

W niewielkiej misce przygotuj ciasto do pieczarek . W tym celu jajka wymieszaj z przyprawami i mąką . W następnej kolejności dorzuć również starty na mniejszych oczkach ser żółty . Całość wymieszaj do momentu uzyskania dość gęstej masy .

Pieczarki oczyść i poodcinaj z nich nóżki . Na osobny talerzyk wysyp bułkę tartą . Pieczarki maczaj kolejno w przygotowanym cieście, a następnie obtaczaj w tartej bułce.

Na patelni porządnie rozgrzej dość dużą porcję oleju . Na tłuszcz nakładaj kolejne partie grzybów i smaż je na złocisty kolor ze wszystkich stron . Gotowe pieczarki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym . Najlepiej smakują podane od razu po zdjęciu z patelni .

Aromatyczne pieczarki z piekarnika zachwycają swoim smakiem . Niezwykłą ciepłą przekąskę wyczarujesz z zaledwie 3 składników .

Canva / Winnieliao
Canva / Winnieliao

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy