Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak poprawnie mrozić i odgrzewać bigos? Najmniejszy błąd jest kosztowny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.12.2022 08:56

Jak poprawnie mrozić i odgrzewać bigos? Najmniejszy błąd jest kosztowny

bigos
Canva / joannawnuk

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą do mrożenia. Nie brakuje wręcz głosów, że zamrożony bigos smakuje jeszcze lepiej, niż świeży. Aby się o tym przekonać, ważne jest zarówno właściwe zamrożenie jak i odmrożenie potrawy. Pamiętajmy przede wszystkim, by nie mrozić bigosu w szklanych naczyniach.

W dawnych czasach bigos wystawiano w garnku na mróz, a dopiero potem odgrzewano i zjadano. Dzięki temu ludzie odkryli, że przemrożony bigos charakteryzuje się wyjątkowo bogatym smakiem. Dziś zwyczaj ten możemy łatwo odtworzyć za pomocą zamrażarki. Jakimi prawami rządzi się mrożenie bigosu?

Jak prawidłowo zamrozić bigos?

Poprawnie zamrożony bigos może leżakować w zamrażarce nawet przez 6 miesięcy. Jak przygotować potrawę do tak długiej hibernacji? Znaczenie ma nie tylko temperatura samego bigosu, ale też pojemniki, do jakich wkładamy go na czas mrożenia.

Bigos, podobnie jak wszystkie inne potrawy, przed mrożeniem należy całkowicie ostudzić. Pod żadnym pozorem nie wkładajmy ciepłego jedzenia do zamrażarki. Nie tylko wpływa to negatywnie na wartości odżywcze, ale może też doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.

Kolejną kwestią jest wybór odpowiedniego pojemnika. Mrożenie w szklanych słoikach z pewnością nie jest dobrym pomysłem. Takie naczynie może łatwo przymarznąć do wnętrza zamrażarki lub pęknąć pod wpływem temperatury.

Do mrożenia bigosu najlepiej wybrać foliowe woreczki strunowe lub plastikowe pojemniki. Upewnijmy się, że wybrany przez nas rodzaj nadaje się do kontaktu z żywnością. Na opakowaniu powinno znajdować się również potwierdzenie o jego odporności na ujemne temperatury.

Jak prawidłowo rozmrozić bigos?

Aby rozmrozić bigos, należy przełożyć go z zamrażarki do lodówki na kilka godzin. W tym czasie potrawa w miarowy i bezpieczny sposób odtaje i stanie się miękka. Czas rozmrażania kapusty zależy głównie od wielkości porcji.

Rozmrożony bigos przekładamy do garnka. Podlewamy danie odrobiną wody lub wina i doprowadzamy do zagotowania. W następnej kolejności potrawę dusimy, aż będzie gorąca. Taki bigos gotowy jest do podania.

Raz rozmrożonego bigosu nie należy zamrażać ponownie. Grozi to rozwojem bakterii, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Bigos warto mrozić w porcjach i rozmrażać tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść w odpowiednim terminie. Dzięki temu unikniemy dolegliwości żołądkowych oraz marnowania żywności.

Sprawdź, które przyprawy sprawiają, że bigos ma obłędny smak. Klasyczny bigos Tomasza Strzelczyka to istna poezja smaku.

Canva / TeresaKasprzycka
Canva / TeresaKasprzycka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: