Smakosze.pl Porady Pieczony czosnek - jak zrobić i z czym podawać produkt, w którym zakochał się świat?
canva/zkruger

Pieczony czosnek - jak zrobić i z czym podawać produkt, w którym zakochał się świat?

7 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie pieczony czosnek? A wiecie, jak go zrobić i z czym podawać? Ten produkt, w którym zakochał się cały świat, jest niezwykle zdrowy, smaczny i prosty do przygotowania. Oto kilka wskazówek, dzięki którym z pewnością pieczony czosnek na stałe zagości w waszej kuchni.

Czosnek słynie ze swoich właściwości leczniczych. Najsilniejsze działanie wykazuje czosnek surowy, jednak nie zawsze można sobie pozwolić na jego jedzenie. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie czosnku. Dzięki temu czosnek łagodnieje i staje się słodkawy, a po jego zjedzeniu nie zioniemy nieprzyjemną wonią.

Pieczony czosnek — jak zrobić i z czym podawać produkt, w którym zakochał się świat

Przygotowanie pieczonego czosnku jest banalnie proste. Wystarczy zdjąć z niego zewnętrzną łuskę, a potem odkroić górną część, tak by odsłonić wszystkie ząbki.

Tak przygotowaną główkę czosnku (a najlepiej kilka na raz) trzeba położyć na blasze z piekarnika, posmarować olejem lub oliwą, oprószyć solą.

Czosnek trzeba piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Po tym czasie jest na tyle miękki, że można go wyciskać palcami z łupinek.

Z czym podawać pieczony czosnek? Wyciśnięty z łupinek czosnek można używać do aromatyzowania np. masła, twarożku, przecieru pomidorowego czy dowolnego sosu.

Pieczony czosnek warto też dodać do dań z warzyw, np. hummusu, gotowanych strączków czy zapiekanek. Można nim też dosmaczać duszone i pieczone mięsa, a także zupy.

Jak zrobić pastę z pieczonego czosnku?

Składniki:

  • 5 upieczonych główek czosnku

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • sok z cytryny

  • sproszkowana, wędzona papryka

  • sól

  • świeże zioła

Przygotowanie pasty

Upieczony czosnek podziel na pojedyncze ząbki, palcami wyciśnij z nich kremową zawartość.

Do czosnku dodaj oliwę, rozetrzyj na pastę. Dopraw sokiem z cytryny, papryką i solą. Na koniec pastę posyp posiekanymi ziołami.

Z naszego serwisu dowiesz się też, jak przechowywać czosnek , a także, czy można jeść kiełkujący czosnek .

masło czosnkowe
masło czosnkowe

Źródło zdjęcia: canva/jabiru

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: misamocy, pistachio-lo.blogspot, blendman

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy