Smakosze.pl Przepisy Pierogi z tym farszem są lepsze niż z kapustą i grzybami. Od lat robię je na Wigilię
Fot. Shutterstock/Damian Pawlos

Pierogi z tym farszem są lepsze niż z kapustą i grzybami. Od lat robię je na Wigilię

21 grudnia 2024

Ten przepis wydaje się nietypowy. Łączy jednak kilka wigilijnych tradycji w jedno, dla wielu niespodziewane danie. Takie pierogi przypadną do gustu nie tylko dzieciom.

Pierogi na słodko na Wigilię

Jeśli chodzi o jadłospis, patrząc na to z zewnątrz trzeba przyznać, że nasza Wigilia jest niezwykle nietypowym świętem . Jadamy wtedy po pierwsze wegetariańsko, po drugie – co dziś już nietypowe – zgodnie z cyklem przyrody, który w grudniu nie dopieszcza nas jeśli chodzi o świeże produkty. Po trzecie wreszcie – często na słodko.

Mamy przy tym asortyment – często także dość nietypowych – produktów, których w święta nie może zabraknąć. Należy do nich między innymi mak . W tym przepisie występuje on w roli farszu do pierogów.

mak
fot. Canva
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba idealna na Wigilię

Pierogi z makiem

Do farszu na pierogi z serem i makiem można użyć łyżkę gotowej masy makowej lub po prostu maku. Dodatkowo ziarenka można dosypać do ciasta, dzięki czemu gotowe pierogi będą zabawnie piegowate.

Składniki

  • 600 g mąki
  • Białko jednego i żółtka dwóch jajek
  • 30 g maku
  • 400 g twarogu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • Garść orzechów włoskich
  • Sól

Wigilijne pierogi z bakaliami

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i ¼ litra gorącej wody. Siekamy ciasto, kiedy będzie stygło, dodajemy jajko i zagniatamy na gładką masę. Owijamy je folią i odkładamy, by odpoczęło.

Drugie żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Łyżkami dodajemy twaróg i ucieramy na jednolitą masę. Do twarogu dodajemy mak, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Mieszamy.

Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Zaklejamy i gotujemy jak inne pierogi – przez trzy minuty od wypłynięcia na powierzchnię wrzątku.

Wypróbuj też sposób na przechowywanie ciasta na pierogi i poznaj zdrową rybę na święta .

kluski z makiem
fot. Canva
Nie trąci mułem, a po usmażeniu jest soczysty i delikatny. Trik babci na wigilijnego karpia
Nie syp jej do sałatki jarzynowej. Dzięki temu nie będzie wodnista
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy