Placki ziemniaczane premium z bogactwem dodatków
Klasyczne placki ziemniaczane są pyszne, lecz jedzenie ich zbyt często może wywołać uczucie znużenia. Z tego powodu prezentujemy placki, które zachwycają smakiem oraz kolorami. W ich wnętrzu znajduje się mnóstwo warzyw, co pozwala stworzyć wspaniałą kompozycję.
Mnogość warzyw w poniższych plackach ziemniaczanych sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Warto przy okazji pamiętać, że nie ma konieczności ograniczania się do podanych składników - dodatek grzybów, mięsa lub innych warzyw nada plackom jeszcze lepszego smaku.
Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste, konieczne jest jedynie odrobinę więcej pracy podczas krojenia i tarcia produktów. Kolejną zaletą jest użycie drożdży - dzięki nim danie jest bardziej puszyste i ma charakterystyczny smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki ziemniaczane z warzywami
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.
Składniki:
2 jajka
1,5 szklanki ciepłego mleka
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki
zielona papryka
czerwona papryka
cebula
pomidor
natka pietruszki
szczypior
szklanka twarogu
4 starte ziemniaki
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka suchych drożdży
olej do smażenia
kwaśna śmietana
Wbij jajko do dużej miski i wymieszaj je z solą, cukrem oraz drożdżami. Odstaw je na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do nich mleko, wodę, wsyp mąkę i miksuj, aż całość dokładnie się połączy.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia, a w międzyczasie pokrój paprykę, pomidora, cebulę, natkę oraz szczypior w mniejsze kawałki i wrzuć je do ciasta. Zetrzyj ziemniaki na tarce i wrzuć je razem z twarogiem do ciasta.
Wymieszaj je i odstaw na kolejne 10 minut. Rozgrzej patelnie, wylej na nią odrobinę tłuszczu i smaż na nim porcje ciasta. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Źródło: Screen wideo z kanału Maangchi na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl