Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane to przeżytek. Ewa Wachowicz stawia na inne warzywo
Pawel Wodzynski/East News, canva/Qwart

Placki ziemniaczane to przeżytek. Ewa Wachowicz stawia na inne warzywo

11 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Koniecznie przygotuj placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz. Placki są proste w przygotowaniu, a podane gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną dosłownie rozpływają się w ustach.

Ewa Wachowicz robi placki z cebuli

Ewa Wachowicz od lat dzieli się swoimi przepisami na stronie ewawachowicz.pl. To właśnie tam znajdziemy wiele ciekawych propozycji obiadowych i zup, a także przepisów na wyśmienite przekąski, desery i ciasta. Tym razem Wachowicz przygotowała danie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci każdego.

Placki z cebuli według jej przepisu są niezwykle smaczne. Wachowicz placki doprawia świeżym koperkiem i podaje je z kwaśną śmietaną i kiełbasą z pstrąga. Cebulę musimy drobno posiekać i oprószyć solą, cukrem i pieprzem.

Cukier jest kluczowy, ponieważ dzięki niemu placki nabierają fenomenalnego smaku i nie są zbyt ostre. Placki według Wachowicz smażymy na maśle klarowanym. To najlepszy tłuszcz do podkreślenia aromatu cebuli. Przepis na placki pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl.

Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy patent na mielone

Placki z cebuli lepsze od ziemniaczanych

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić placki z cebuli na obiad?

Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie przełóż do miski, oprósz cukrem, solą, pieprzem i odstaw na 10- 15 minut. Do cebuli dodaj posiekany koperek, wbij jajka, wsyp mąkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość wymieszaj i wykładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut na stronę na złoty kolor. Smacznego.

Pomysł na równie smaczne placki? Przygotuj placki z cukinii oraz placki z selera i marchewki. Posmakują każdemu.

placki z cebuli.jpg
canva/Anticiclo
Wszyscy na to czekali. Tylko dziś w Lidlu uwielbiane mięso za ułamek ceny
Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy