Placki ziemniaczane to przeżytek. Ewa Wachowicz stawia na inne warzywo
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Koniecznie przygotuj placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz. Placki są proste w przygotowaniu, a podane gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną dosłownie rozpływają się w ustach.
Ewa Wachowicz robi placki z cebuli
Ewa Wachowicz od lat dzieli się swoimi przepisami na stronie ewawachowicz.pl. To właśnie tam znajdziemy wiele ciekawych propozycji obiadowych i zup, a także przepisów na wyśmienite przekąski, desery i ciasta. Tym razem Wachowicz przygotowała danie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci każdego.
Placki z cebuli według jej przepisu są niezwykle smaczne. Wachowicz placki doprawia świeżym koperkiem i podaje je z kwaśną śmietaną i kiełbasą z pstrąga. Cebulę musimy drobno posiekać i oprószyć solą, cukrem i pieprzem.
Cukier jest kluczowy, ponieważ dzięki niemu placki nabierają fenomenalnego smaku i nie są zbyt ostre. Placki według Wachowicz smażymy na maśle klarowanym. To najlepszy tłuszcz do podkreślenia aromatu cebuli. Przepis na placki pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl.
Placki z cebuli lepsze od ziemniaczanych
Składniki:
- 3 duże cebule
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- koperek
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić placki z cebuli na obiad?
Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie przełóż do miski, oprósz cukrem, solą, pieprzem i odstaw na 10- 15 minut. Do cebuli dodaj posiekany koperek, wbij jajka, wsyp mąkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość wymieszaj i wykładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut na stronę na złoty kolor. Smacznego.
Pomysł na równie smaczne placki? Przygotuj placki z cukinii oraz placki z selera i marchewki. Posmakują każdemu.