Smakosze.pl Przepisy Po prostu rozsmaruj to na filetach z kurczaka. To najlepszy przepis na kotlety
Fot. YouTube/Einfach und lecker

Po prostu rozsmaruj to na filetach z kurczaka. To najlepszy przepis na kotlety

4 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na dzisiejszy obiad nie przygotowuj tradycyjnych schabowych i mielonych. Postaw na coś nowego i wypróbuj przepis na kotlety z piersi z kurczaka. Są rewelacyjne w smaku, a rodzina będzie nimi zachwycona.

Kotlety z kurczaka doskonałe na obiad

Kotlety zajmują zaszczytne miejsce w sercach miłośników naszej rodzimej kuchni. Nic dziwnego, bo smak smażonego mięsa jest po prostu fantastyczny. Wszystko, co dobre może się jednak znudzić i najzwyczajniej w świecie przejeść. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z ulubionego dania, bo wystarczy odkryć je na nowo.

Pomoże ci w tym przepis na kotlety z piersi z kurczaka. Nie są to jednak kotlety w znanej wcześniej formie. Ich przygotowanie nie stanowi większego problemu, ale trzeba wykazać się odrobiną zręczności i umiejętności. O tym, z czego i jak je zrobić, dowiesz się z dalszej części.

czosnek.jpg
Fot. YouTube/Einfach und lecker
Wyrzucili do śmieci tysiące pączków. Szokujące zdjęcia z Warszawy wywołały burzę w Internecie

Kurczak i czosnek, czyli genialne połączenie smaków

Te nietypowe kotlety przygotujesz z piersi z kurczaka, a smaku nada im czosnek . Dodatek nie będzie jednak wyciskany, jak to jednak bywa, w prasce, ale pieczony, a następnie rozgnieciony na jednolitą pastę. Oprócz tych dwóch produktów potrzebne będą także składniki, z których przygotujesz farsz do kotletów. Znajdziesz je wszystkie na poniższej liście. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Einfach und lecker na YouTube.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • 60 g sera cheddar w kostce
  • 50 g kopru
  • 200 g boczku w plastrach
  • pieprz
  • sól
roladki.jpg
Fot. YouTube/Einfach und lecker

Przepis na kotlety z piersi z kurczaka

Weź główkę czosnku i z jednej strony odetnij jego końcówkę. W środek główki wlej oliwę i zawiń ją w folię aluminiową. Piecz go w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 30 minut.

Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż i podziel ją na trzy kotlety. Każdego z nich rozbij, a następnie przypraw pieprzem i solą. Do miski przełóż upieczone ząbki czosnku i rozgnieć je widelcem. Następnie rozsmaruj je na kotletach. Obsyp je posiekanym koperkiem i ułóż grube plastry sera.

Kotlety wraz z ułożonymi na nich składnikami zawiń w roladki. Na blacie ułóż kilka plastrów boczku i zawiń w niej roladki. Nadziej je na dwa patyki do szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej roladki. Smaż je przez 3 minuty z każdej strony. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj także przepis na gulasz z nietypowego mięsa oraz sprawdź, jaką zupę możesz przygotować z rosołu .

danie z kurczaka.jpg
Fot. YouTube/Einfach und lecker
Weź ciasto francuskie i owiń wokół łyżek. Ten deser zrobisz w 30 minut
To warzywo zasypuje rynek, powód jest paskudny. Polska importuje to na potęgę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy