Smakosze.pl Przepisy Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie
canva/oksanashufrych

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

25 września 2022

Zupa z dyni rozgrzeje was w jesienne popołudnia. Dziś proponujemy wam prosty przepis na podkarpacką baniankę, czyli dyniową z zacierkami. Regionalny przysmak zachwyca smakiem i konsystencją. Z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Spróbujecie?

Pochodząca z regionu rzeszowskiego banianka to nic innego jak zupa z dyni serwowana z zacierkami. Wyraziste w smaku, sycące i niezwykle kremowe danie jest banalnie proste. Pyszny obiad na chłodne dni zrobicie niemalże ekspresowo. Warto skosztować — przysmak jest cudownie mleczny i słodziutki.

Przepis na podkarpacką zupę z dyni

Składniki na zupę:

  • 1 żółta dynia o masie ok. 1,5 kg

  • 1 litr mleka

  • solidna szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na zacierki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • odrobina zimnej wody

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić smakowitą zupę z dyni? Podkarpacki przepis nie ma sobie równych.

Dynię starannie myjemy. Obieramy ją i usuwamy pestki, po czym kroimy w niewielką kostkę. Do dużego garnka wlewamy mleko i podgrzewamy je. Gdy lekko zawrze, dodajemy warzywo.

Gotujemy je do miękkości — czas przyrządzania będzie zależał od wielkości kawałków warzywa. Na koniec całość blendujemy. Zupę z dyni doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podajemy z zacierkami przygotowanymi według poniższej instrukcji.

Jak przygotować zacierki do zupy z dyni?

Do większej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy do niej sól i wbijamy jajo. W yrabiamy ciasto, na koniec polewając je niewielką ilością zimnej wody. Rozwałkowujemy je i tniemy na niewielkie kluski. Możemy też uformować niewielkie kawałki palcami. Gotujemy w wodzie lub mleku, aż będą miękkie.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na słodkie przysmaki z dyni. Szczególnie polecamy smakowity mus do naleśników i placków, a także niezwykle aromatyczną szarlotkę z dodatkiem pomarańczy .

Zupa z dyni jest świetna z zacierkami
canva/Baiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy