Smakosze.pl Przepisy Podsmaż z cebulą i dodaj do mielonych. Lepszego przepisu na kotlety nie ma
Fot. YouTube/Gotuj to sam !!!

Podsmaż z cebulą i dodaj do mielonych. Lepszego przepisu na kotlety nie ma

3 kwietnia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety mielone to bardzo dobrze znana w Polsce potrawa, która charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i ma wielu sympatyków. Tradycyjne mielone są nieziemskie, jednak warto eksperymentować w kuchni i urozmaicać dania. Dodatek grzybów z pewnością podbije smak pysznych kotletów.

Dlaczego uwielbiamy kotlety mielone?

Mielone to w Polsce bardzo powszechne danie , które raz w tygodniu przyrządza wiele osób . Nic dziwnego. Są one jedyne w swoim rodzaju i nie można podrobić ich smaku. Co zatem je wyróżnia?

Pierwsza i najbardziej podstawowa rzecz to oczywiście mięso. Musi być ono przede wszystkim świeże. Jest to podstawa pysznych kotletów. Poza tym dodanie jajka, bułki oraz aromatycznych przypraw sprawia, że finalnie uzyskujemy danie, które jest niesamowitym rarytasem dla kubków smakowych . Warto je jednak urozmaicić. Dodanie prawdziwków jeszcze bardziej podbije ich smak , a także zaskoczy naszych gości podczas rodzinnego obiadu.

Smakowite kotlety mielone
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya
Gessler broni swojego cateringu świątecznego. Tak odpowiedziała na pytanie o ceny

Kotlety mielone z prawdziwkami

Kotlety , które chcemy Wam zaproponować, są z pewnością świetną opcją na wielkanocny lub rodzinny obiad . Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 200 g mrożonych prawdziwków (mogą być też suszone, uprzednio namoczone w wodzie)
  • 1 cebula.
  • 2 ząbki czosnku 2
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta do panierowania.
  • olej rzepakowy do smażenia.
  • sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak zrobić kotlety mielone z z dodatkiem prawdziwków?

Kotlety mielone wzbogacone prawdziwkami to nie lada rarytas.

W pierwszej kolejności mielimy mięso. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, po czym wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy składniki się zeszklą, dodajemy na patelnię grzyby . Wszystko smażymy przez kilka minut, jednocześnie mieszając. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi i kontynuujemy smażenie. Kiedy wszystko się ładnie zarumieni, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy nasze prawdziwki z cebulką i czosnkiem będą ostudzone , to dodajemy je do mięsa i starannie mieszamy tak, aby składniki się ładnie połączyły. Po chwili wlewamy 50 ml wody i kontynuujemy mieszanie.

W kolejnym kroku formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.

Surowe kotlety obtoczone w bułce tartej
Fot. YouTube/Gotuj to sam !!!

Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią i uzyskają piękny, złoty kolor .

Tak przygotowane kotlety mielone z prawdziwkami z pewnością zrobią furorę na rodzinnym obiedzie.

Sprawdź przepis na placuszki bez dodatku mąki . Zobacz, z jakim sosem warto zrobić mizerię .

Kotlety mielone z prawdziwkami
Fot. YouTube/Gotuj to sam !!!
Dodaj do cebuli i upiecz z białą kiełbasą. Dokładnie tak robiła moja babcia
Dodaję 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Żadne inne nie smakują tak dobrze
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy