Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna śmietana z cukrem. Mizerię podaję wyłącznie z tym sosem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.04.2025 08:10

Żadna śmietana z cukrem. Mizerię podaję wyłącznie z tym sosem

mizeria
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Najlepsza mizeria na obiad? Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że to najlepsza wersja tej znanej surówki. Podana na zwykły obiad zamieni go w prawdziwą ucztę. 

Mizeria nieznana

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek do obiadu. Słynie nie tylko z dobrego smaku, ale przede wszystkim z łatwego  i niezbyt czasochłonnego przygotowania. Jej smak i przepis na nią zna każdy, ale okazuje się, że ten znany obiadowy dodatek można przygotować nieco inaczej.

Oczywiście ogórki nadal będą na pierwszym miejscu, ale towarzyszyć im będzie zupełnie inny sos. Jest bogatszy w smak, na czym korzysta cała surówka. O tym, z jakich składników i jak go przygotować, dowiesz się z poniższego przepisu. Zrobisz ją z niego raz, a w smaku zakochasz się na zawsze.

ogórki.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Najlepsze mizeria tylko z tych składników

Za smak mizerii odpowiadają nie tyle same ogórki, ile przygotowany do nich sos. Zazwyczaj jest to śmietana wraz z przyprawami, ale zdarza się także, że dodaje się do nich cukier, a nawet ocet jabłkowy. Dzięki temu obiadowy dodatek jest słodko-kwaśny, co podkręca smak dań. Mizeria z tego przepisu różni się od tych znanych, bo przygotowany do niej sos oprócz śmietany zawiera także majonez, musztardę oraz miód. Po połączeniu składników powstaje znakomita mieszanka, która gwarantuje wyborny smak surówki. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
sos.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Przepis na mizerię

Ogórki umyj, a następnie obierz i posiekaj je w cienkie plasterki. Możesz wykorzystać do tego odpowiednie ostrze tarki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie pół plastry. Do małej miski przełóż śmietanę, majonez, musztardę oraz miód. Dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wsyp posiekany koperek. Wsyp pieprz oraz sól. Składniki wymieszaj na jednolity sos.

mieszenia.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Do drugiej, większej miski przełóż warzywa. Dodaj do nich przygotowany sos i dokładnie wymieszaj składniki. Kiedy składniki połączą się ze sobą, mizeria jest gotowa. Podana na obiad wzbogaci smak dania głównego.

Sprawdź także przepis na wiosenną zupę z rosołu oraz poznaj promocje Biedronki

mizer.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie