Smakosze.pl Przepisy Podsmaż ziemniaki, a następnie zalej tym sosem. Do tego dania niepotrzebne jest żadne mięso
Fot. Shutter/Zapylaiev Kostiantyn

Podsmaż ziemniaki, a następnie zalej tym sosem. Do tego dania niepotrzebne jest żadne mięso

10 września 2024

Hiszpanie, którzy mają, czasem zadziwiające dla nas, przepisy na ziemniaki, przygotowują często takie danie. To patatas bravas, czyli dosłownie – pikantne ziemniaki. Polane odpowiednim sosem, nadają się na szybki obiad albo przekąskę.

Szybki obiad z ziemniaków

Hiszpanię kojarzymy z basenem Morza Śródziemnego, a kuchnię tego regionu – z lekkimi potrawami na oliwie . Jednak kuchnia hiszpańska ma wiele obliczy. To danie, wywodzące się z Madrytu, jest tego najlepszym dowodem.

Jak przystało na kuchnię z południowym temperamentem, danie to powinno być pikantne. W końcu to swojej ostrości zawdzięcza nazwę. Takie smażone ziemniaki z sosem są szybkim obiadem, a że równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno, można przygotować od razu więcej porcji.

ziemniaki pieczone

Takim boczkiem mój dziadek podbijał imprezy. Mięso rozpływa się w ustach

Ziemniaki z sosem

Takie ziemniaki mogą być samodzielną potrawą, a także dodatkiem do większych dań . W stolicy Hiszpanii nie ma barów bez tego rodzaju tapas . Jedzone są one właśnie w tej formie: jako przekąski.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów lub szklanka posiekanych świeżych
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka mąki
  • Ocet balsamiczny do smaku
  • Olej do smażenia
  • Sól, cukier
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Ziemniaki po hiszpańsku

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut. Cedzimy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy ziemniaki. Obsmażamy je do zrumienienia i zdejmujemy na ręcznik papierowy . Na samą patelnię dodajemy nieco tłuszczu.

Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się robić szklista, dodajemy przeciśnięty czosnek. Chili drobno kroimy i także wrzucamy na patelnię.

Kiedy cebula zacznie się rumienić, zalewamy patelnię pomidorami, zmniejszamy gaz i gotujemy sos przez 5-10 minut . W 100 ml wody rozrabiamy mąkę i dolewamy do sosu. Gotujemy do zgęstnienia.

Sos miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem. Ziemniaki wykładamy na głęboki talerz i polewamy sosem. Podajemy posypane natką pietruszki, ale niewymieszane.

Wypróbuj też przepisy na wolno pieczony boczek i zapiekankę ziemniaczaną .

patatas bravas

Wbij jajko do pomidora. Proste i lekkie danie sprawdzi się na kolację
Marynuję indyka i wstawiam do piekarnika. Kupne wędliny mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy