Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbij jajko do pomidora. Proste i lekkie danie sprawdzi się na kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.09.2024 18:15

Wbij jajko do pomidora. Proste i lekkie danie sprawdzi się na kolację

jajko i pomidor
Fot. YouTube/Rezept zeit

Oto pomysłowy sposób na łatwe śniadanie. Jest bogate w warzywa i opiera się o prawdziwy śniadaniowy i kolacyjny hit – jajko. Jest też niezwykle proste w przygotowaniu, niezależnie od liczby uczestników posiłku.

Pieczony pomidor na śniadanie

Pomidor to warzywo, które niezwykle zyskuje na obróbce termicznej. Podpieczony, staje się miękki i słodki, a jego ciepło przyjemnie rozlewa się w ustach. Po wydrążeniu z gniazd nasiennych świetnie sprawdza się też jako alternatywa dla papryki w roli warzywa do nadziewania.

O ile napełniony treściwymi produktami, takimi jak mięso, będzie świetnym obiadem, o tyle z jajkiem i odrobiną mozzarelli doskonale odnajdzie się w roli śniadania lub kolacji. Takie zapiekane danie na ciepło to wszystko, czego trzeba, by pokonać wieczorny głód lub dobrze rozpocząć dzień.

drążenie pomidora
Fot. YouTube/Rezept zeit
Takim boczkiem mój dziadek podbijał imprezy. Mięso rozpływa się w ustach

Jajko w pomidorze

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Rezept Zeit. Pomidor zapiekany jest tam pod… majonezem. Ten nadużywany sos nie jest jednak dobrym składnikiem posiłków. My dodajemy jogurt, ale na upartego można też posłużyć się śmietaną.

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 4 jajka
  • 50 g mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

Pieczone faszerowane pomidory na kolację

Od pomidorów odkrawamy górną część, by wygodnie je było wydrążyć. Łyżką usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne ścianki. Resztki te umieszczamy w rondelku. Blendujemy z czosnkiem, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu, aż się mocno zredukują, tworząc pomidorowy sos.

Ścianki pomidora wypełniamy kolejno: łyżką posiekanego szczypiorku, plastrem mozzarelli i wybitym jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu.

Pomidory przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Dodajemy wierzchy, by również się podpiekły. Wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem i polane pomidorowym sosem.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę ziemniaczaną i karpatkę bez pieczenia.

zapieczony pomidor
Fot. YouTube/Rezept zeit