Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marynuję indyka i wstawiam do piekarnika. Kupne wędliny mogą się schować
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.09.2024 19:02

Marynuję indyka i wstawiam do piekarnika. Kupne wędliny mogą się schować

wędlina z piersi indyka
Fot. Canva/Sondas Stefan Images

Sklepowe półki uginają się od wędlin, mięs i podrobów. Niestety w wielu przypadkach produkty te są dość wątpliwej jakości. Mają po prostu fatalny skład. Od dawna już przestałam więc kupować tego typu produktu. Szynkę do pieczywa piekę samodzielnie. Wystarczy pierś z indyka i kilka aromatycznych przypraw.

Domowa wędlina wolna od chemii i antybiotyków

Kupując wędliny w sklepach musimy zwracać uwagę na ilość mięsa w 100 g produktu. Niestety bardzo często możemy spotkać szynki, które składem przypominają raczej całą tablicę Mendelejewa, niż produkt gotowy do spożycia. Nie brakuje w nich emulgatorów, chemii i szkodliwych dla nas substancji.

Stwierdziłam więc, że nie chcę dłużej truć ani swoich bliskich, ani siebie i zaczęłam przygotowywać wędlinę samodzielnie. Moją ulubioną jest szynka z pieczonej piersi indyka. Jest delikatna, soczysta i aromatyczna. Cała rodzina ją uwielbia, a przygotowanie jest banalnie proste.

Ogromną zaletą wprowadzenia indyka do diety jest fakt, że indyk nie może być faszerowany antybiotykami, jak to ma miejsce w przypadku kur. Dzięki temu mięso jest pełne wartości odżywczych.

pierś z indyka.jpg
Fot. Canva
Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minut

Przepis na domową szynkę do chleba

Do przygotowania wędliny potrzebujesz piersi z indyka i przypraw. Z pewnością większość z nich masz w domu.

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie podziel na dwa etapy

Mięso umyj, oczyść i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Przygotowaną marynatą natrzyj indyka. Mięso włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na 12 godzin, by naszło aromatem wszystkich składników.

Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki. Najlepiej zrobić to około 30 minut przed wstawieniem do piekarnika, by indyk zdążył się lekko ogrzać. Piekarnik nastaw na 180 stopni z grzałką ustawioną góra- dół. Włóż mięso w rękawie do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut.

Po tym czasie natnij rękaw i dopiecz indyka przez kolejne 10-15 minut. Mięso odstaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne podawaj na pieczywo. Wędlinę z indyka przechowuj w pojemniku na żywność w lodówce.

Polecamy również zapiekankę ziemniaczaną Strzelczyka. W sam raz na obiad. Na zimę przygotuj nie tylko ogórki kiszone. Te zapomniane kiszonki są zdrowe i pyszne.

wędlina z piersi indyka.jpg
Fot. Canva/pixelshot

Źródło: rozszerzaniediety.pl