Smakosze.pl Przepisy Podsmażam jabłka na patelni i zalewam tą masą. To najszybszy przepis na ciasto, jaki istnieje
fot. youtube.com/recipeplus20

Podsmażam jabłka na patelni i zalewam tą masą. To najszybszy przepis na ciasto, jaki istnieje

1 stycznia 2025

Szybkie przepisy na owocowe ciasta to coś, co lubimy najbardziej. W tym wariancie przygotowujemy bogate biszkoptowe ciasto. Na patelni zmienia się ono w placek z jabłkami.

Szybka szarlotka

Jedno z naszych ulubionych ciast, szarlotka , to bardzo szerokie pojęcie określające wiele wariacji na temat jabłek połączonych z ciastem, a czasem nawet i bez niego. Ta wersja jest tak prosta, że trudno rozpoznać w niej szarlotkę. Jednak jest przy tym tak smaczne, że warto spróbować choć raz je przyrządzić.

Zwłaszcza że upieczenie go jest niezwykle szybkie. Nie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika – wystarczy patelnia i jedna miska, w której przygotujemy masę. Takie szybkie ciasto sprawdzi się na co dzień i na deser dla niespodziewanych gości.

smażenie jabłek
fot. youtube.com/recipeplus20
W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniu

Szybkie ciasto na deser

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Recipe Plus. Autorzy przygotowują tam szarlotkę z dodatkiem dżemu morelowego . To jednak naprawdę wszechstronny przepis, który sprawdzi się z wieloma rodzajami owoców i dodatków.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 3 jabłka
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki dżemu o wybranym smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonem.
  • Sól

Szarlotka z patelni

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobne plasterki . Układamy je na zimnej patelni. Dodajemy łyżkę masła i posypujemy cynamonem.

W misce łączymy jajko, szczyptę soli, olej, drugą porcję dżemu i skórkę z cytryny. Miksujemy rózgą lub robotem. Dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko w jednolite, płynne ciasto.

Jabłka ustawiamy na palniku o średniej mocy. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę dżemu. Dusimy, dopóki jabłka nie zaczną się karmelizować i rozpadać, od czasu do czasu mieszając.

Na patelnię wylewamy ciasto z miski. Przykrywamy i pieczemy na małym ogniu, aż ciasto będzie z wierzchu suche na dotyk. Wtedy nakrywamy patelnię talerzem i odwracamy. Ciasto zsuwamy z powrotem na patelnię i dopiekamy przez 5 minut z drugiej strony . Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na ziemniaczane kuleczki z sosem i karkówkę Tomasza Strzelczyka .

placek z jabłkami
fot. youtube.com/recipeplus20
Lepsza niż rosół i pomidorowa. Zupa gyros jest prosta w przygotowaniu i smakuje jak marzenie
Większość osób nie wie, czym się różni masło od osełki. Pomyłka może dużo kosztować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy