Niewiarygodne, z czym Strzelczyk przyrządza karkówkę. Ten obiad to mistrzostwo świata
Co przygotować na obiad? Warto przyrządzić karkówkę w sosie z przepisu Tomasza Strzelczyka. Doskonałe mięso wprost rozpływa się w ustach i pachnie, że ślinka sama cieknie. Receptura znanego kucharza gwarantuje pyszny efekt na talerzu w każdym domu.
Karkówka na obiad, czyli hit od Tomasza Strzelczyka
Karkówka zawsze sprawdza się na obiad. Jednak ta w wydaniu Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Znany kucharz przygotowuje karkówkę w sosie. Robi go z pieczarek, papryki, selera naciowego i czosnku. Tajemnicą smaku jest dodatek jasnego piwa i aromatycznych przypraw.
Mięso w sosie warzywnym z dodatkiem kremowej śmietanki jest soczyste i mięciutkie. Karkówka rozpływa się w ustach, obłędnie pachnie i błyskawicznie znika z talerzy. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Najgorsze, co możesz kupić w Biedronce. „Nie dopuściłbym tego do sprzedaży dla ludzi”Jak przygotować karkówkę w sosie od Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 5 grubych plastrów karkówki
- 300 ml jasnego piwa
- łodygi selera naciowego
- 1 duża papryka
- 3 cebule
- 150 g ciemnych pieczarek
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ząbki czosnku
- pęczek zieleniny
- sól
- pieprz
- śmietanka 30%
Przygotowanie karkówki w sosie zacznij pokrojenie karkówki w plastry i doprawienia jej z dwóch stron solą, pieprzem i papryką. Do tego świeżo roztarty czarny pieprz i słodka czerwona wędzona papryka. Przyprawy wklep i smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Pokrój paprykę czerwoną, a posiekaną cebulę wyłóż na mięso na patelni. Duś pod przykryciem. Pokrój seler naciowy, czosnek, papryczkę chili z pestkami, a do tego brązowe pieczarki. Teraz mięso odwróć i dołóż warzywa. Na razie nie dokładaj czosnku.
Karkówka poleca się na obiad
Mięso i warzywa dopraw świeżo roztartym pieprzem, dodaj zioła prowansalskie, paprykę słodką i wszystko zalej piwem. Teraz dołóż czosnek i 30 minut duś pod przykryciem, a drugie 30 minut bez przykrycia. Wyjmij mięso, wlej śmietankę i wszystko zmiksuj. Sos jest już gotowy, wkrój do niego natkę pietruszki i koperek.
Włóż mięso do sosu, przykryj i za chwilę podawaj. Karkówka w sosie wychodzi pysznie, a mięso jest niezwykle mięciutkie. Gotowanie mięsa w sumie zajmuje 90 minut. Aromatyczny i kremowy sos dopełnia pysznego smaku. Danie zrobisz w prosty sposób i zjesz z prawdziwym apetytem. Pisaliśmy o smarowidle do chleba, którego należy unikać. Polecaliśmy przepis na tani obiad z mięsa mielonego i ziemniaków.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA