Smakosze.pl Przepisy Podsmażam pieczarki i dodaję żelatynę. Nie znam lepszej przekąski na upały
Fot. YouTube/Pyszne na stole

Podsmażam pieczarki i dodaję żelatynę. Nie znam lepszej przekąski na upały

26 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W upalne dni apetyt nie dopisuje. Na szczęście znalazłem przepis, który przychodzi mi z pomocą w takich sytuacjach. Łączę pieczarki z żelatyną i mam pyszną przekąskę na zimno. Nie wyobrażam już sobie bez niej sezonu letniego.

Idealna przekąska na ciepłe dni

Temperatury z dnia na dzień są coraz wyższe, a w takich warunkach nikt nie myśli o jedzeniu. Jeść coś jednak trzeba. Na szczęście istnieje przepis na przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas upałów.

Za jej konsystencję odpowiada w głównej mierze żelatyna i dzięki temu danie pozostaje lekkie, a jednocześnie syte. W dodatku przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc dokładnie poznaj przepis, który znajduje się w dalszej części artykułu i przygotuj tę smaczną przekąskę. Poznaj także przepis na inną przekąskę, który opisywaliśmy ostatnio .

smażenie pieczarek.jpg
Fot. YouTube/Pyszne na stole
Wlej ten sok do mleka i mocno mieszaj. 15 minut i hit gotowy

Tylko kilka składników

Warto zawczasu przygotować sobie sprawdzone przepisy na przekąski na naprawdę upalne dni. Zamiast wymyślać kolejną sałatkę , wypróbuj propozycję z poniższego przepisu. Kilka składników wystarczy, by cieszyć się lekkim, ale sycących posiłkiem. Spójrz na poniższą listę, gdzie umieszczono wszystkie produkty i przekonaj się o tym sama. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Pyszne na stole , znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 350 g śmietany 18%
  • 200 g śmietany 12%
  • 15 g żelatyny
  • 70 ml wody
  • ½ pęczka koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przekąska z pieczarek - przepis

Obrane pieczarki pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pieczarki. Kiedy się zarumienią, dodaj obie śmietany, a całość przypraw  czosnkiem, pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania na średnim ogniu.

Umyty koperek drobno posiekaj i wsyp go do sosu. W wodzie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj ją podobnie, jak koperek do sosu. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, przelej je do prostokątnej foremki do pieczenia.

Następnie włóż formę z zawartością do lodówki na 4 godziny, aby przekąska stężała. Po tym czasie krój ją na kawałki i zajadaj w upalne dni. Sprawdź przepis na koktajl warzywny oraz zobacz, jak rozmrozić mięso w 5 minut .

przekąska.jpg
Fot. YouTube/Pyszne na stole
Zbierał jagody w lesie przez 15 minut. Nie do wiary ile zarobił
Nie wydaję fortuny, a moje gofry wychodzą pyszne. Smakują jak nad morzem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy