Smakosze.pl Przepisy Pokroił ziemniaki i zalał je Fantą. Nie do wiary, co z tego powstało
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Pokroił ziemniaki i zalał je Fantą. Nie do wiary, co z tego powstało

25 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli nie boisz się ryzyka, a przy okazji lubisz poeksperymentować kulinarnie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Łącząc ziemniaki z popularnym napojem, przygotujesz przysmak, który pokocha cała rodzina. Wypróbuj sposób, ale uważaj, bo smak przygotowanej przekąski naprawdę uzależnia.

Ziemniaki i Fanta, czyli eksperymenty

Internet pełen jest nietypowych wskazówek i przepisów kulinarnych. Przeczesując sieć, natknęliśmy się na niecodzienny widok. Na jednym z filmów na kanale Smaczny.tv mężczyzna pokroił ziemniaki , następnie zalazł Fantą, czyli gazowanym napojem pomarańczowym i zrobił z tego frytki. Czy to w ogóle ma prawo działać?

Okazuje się, że cukier zawarty w Fancie sprawi, że domowe frytki po usmażeniu wyjdą idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ten sposób zasługuje na uznanie, dlatego wypróbuj przepis i zrób frytki, które mogą konkurować nawet z tymi z restauracji.

krojenie ziemniaków.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Taką sałatkę śledziową robię zawsze w karnawale. Gościom smakuje bardziej niż jarzynowa

Ziemniaki i Fanta to nie wszystko

Głównym składnikiem frytek są oczywiście ziemniaki. Kupując je, wybierz te typu B lub C. Dzięki temu frytki nie będą rozpadać się po usmażeniu. Potrzebna będzie również Fanta, której zastosowanie w tym przepisie omówiliśmy na początku. Niezbędny będzie także olej do smażenia. Właściwe proporcje produktów poznasz, sprawdzając umieszczoną poniższą listę.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1,5 l Fanty
  • 500 m wody
  • 500 ml oleju

Przepis na na frytki

Przygotowanie frytek rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie umyj je i pokrój w słupki o grubości około pół centymetra. Warzywo przełóż do miski, zalej wodą i pozostaw na chwilę. W ten sposób pozbędziesz się zawartej w nim skrobi.

Odsączone ziemniaki przełóż do miski i zalej Fantą. Pozostaw je do namoczenia na kilkanaście minut. Następnie odcedź je i w razie potrzeby osusz ręcznikiem papierowym.

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej. Przełóż do niego partię ziemniaków i smaż je, do momentu zarumienienia na złocisty kolor. Frytki przypraw solą i podawaj z ulubionym dipem.

Sprawdź także najnowsze doniesienia o zakażonych borówkach z Polski oraz dowiedz się, jak właściwie przechowywać jajka .

frytki.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Wsyp do mleka i wymieszaj. Nic tak nie wzmacnia organizmu zimą
Krupnik od lat gotuję według przepisu babci. Sekret smaku tkwi nie tylko w mięsie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy