Lara Gessler w ten sposób trzyma jajka. Nauka mówi coś innego
Jedni jajka trzymają w chłodnej lodówce, a inni po prostu w kuchennej szafce. Jak prawidłowo je przechowywać? Wiem, w jaki sposób robi to Lara Gessler. Jednak czy restauratorka ma w tym przypadku rację?
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka są naprawdę uniwersalnym i zdrowym produktem spożywczym. Doskonale sprawdzają się na śniadanie. Są źródłem wysokiej jakości białka. Z jednego średniej wielkości jajka dostarczamy do organizmów nawet 7 g białka. Jednak to nie wszystko.
Poza białkiem jajka są źródłem zdrowych tłuszczy, które są bardzo ważne w codziennej diecie. Do tego wraz z nimi dostarczamy do organizmu witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Naprawdę warto je jeść. Jednak jak najlepiej jajka przechowywać? W sklepach w końcu stoją poza lodówką.
Polacy wciąż ją kupują, a to najgorsza kawa. Omijaj szerokim łukiemTak jajka przechowuje Lara Gessler
W sklepach jajka leżą na półkach z dala od chłodnych lodówek. Inaczej wygląda to w wielu domach. Lara Gessler, córka znanej restauratorki Magdy Gessler, przekonuje, że jajka powinniśmy trzymać w kuchennej szafce, a nie w lodówce.
W programie „Rogalska Show” restauratorka przekonywała widzów, że poza zimną lodówką jest im znacznie lepiej. Jednak czy to prawda? Zgodnie z normami Unii Europejskiej jajka w sklepach spokojnie mogą być trzymane poza lodówką. W marketach nie przebywają długo, ponieważ są produktem, które szybko rotują. Trochę inaczej wygląda to w naszych domach.
Jak przechowywać jajka?
Jajka możemy trzymać w temperaturze pokojowej, jeśli planujemy zjeść je w ciągu najbliższych dni. W innym przypadku znacznie lepiej sprawdzi się lodówka. Najdłużej przetrwają w temperaturze między 4-7°C.
Czy Lara Gessler miała rację? W kuchennej szafce jajka możemy trzymać maksymalnie 2 tygodnie. Natomiast w lodówce zachowają świeżość nawet 4 tygodnie. Wszystko zależy od tego, jak szybko chcemy je zjeść. Zobacz też, jakich ketchupów lepiej nie kupować.