Smakosze.pl Przepisy Pokrój kapustę czerwoną na plastry i wstaw do piekarnika. Ten przepis zasługuje na medal
Fot. YouTube/We Cook Vegan

Pokrój kapustę czerwoną na plastry i wstaw do piekarnika. Ten przepis zasługuje na medal

7 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dania z warzyw mają swoich przeciwników, jak i zwolenników. To, przygotowane z poniższego przepisu zachwyci każdego na tyle, że nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Poznaj szczegóły na temat tego, jak je zrobić i podaj na obiad lub na kolację. Sprawdzi się doskonale na te dwa posiłki.

Pomysł na danie i na kolację

Przygotowanie posiłku dla rodziny, nie jest zadaniem łatwym. Jeden domownik lubi to, drugi tamto, a w dodatku ten pierwszy nie przepada za tym, co lubi drugi domownik. Łatwo nie jest. W takich sytuacjach warto postawić na nowe danie , które jeszcze nigdy nie znalazło się na waszym stole.

Rozwiązaniem może być zapiekanka z poniższego przepisu . Powstaje z dosyć zaskakującego składnika, bo z czerwonej kapusty, ale warto zaryzykować. Szczególnie że zrobienie przysmaku jest łatwe, a stosując się do zaleceń z przepisu, zrobisz je bardzo szybko.

krojenie kapusty.jpg
Fot. YouTube/We Cook Vegan
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy lepsze

Czerwona kapusta i dodatki

Czerwona kapusta jest warzywem, które zazwyczaj jest składnikiem surówek, ale rzadko kiedy, a raczej nigdy dań głównych. Inaczej jest jednak w wypadku tego przepisu. Warzywo odgrywa tutaj kluczową rolę, ale żeby tak było, na talerzu muszą towarzyszyć mu inne dodatki. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • starta skórka z jednej cytryny
  • śmietana
  • sól
kapusta i marynata.jpg
Fot. YouTube/We Cook Vegan

Przepis na zapiekankę z kapusty

Przygotowanie dania z kapusty rozpocznij od obrania kapusty z zewnętrznych liści, a następnie umyj ją. Warzywo pokrój w plastry o grubości około 2-3 centymetrów. Kolejnym etapem przygotowań jest przyrządzenie marynaty. W tym celu do miski wlej dwie łyżki oleju, ocet sojowy i dodaj masło migdałowe. Wymieszaj składniki.

Kapustę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oraz boki plastrów posmaruj marynatą. Warzywo piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.

W czasie pieczenia przygotuj niezbędny dodatek. Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż ją do miski i wsyp skórkę z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wlej trzy łyżki oleju. Całość dopraw solą, płatkami chilli i dokładnie wymieszaj.

Na upieczoną kapustę nałóż śmietanę, a na niej ułóż odrobinę dodatku z natki pietruszki. Danie jest gotowe. Zdjęcia użyte w artykule pochodzą z kanału We Cook Vegan na YouTube.

Sprawdź także przepis na nietypowe kluski z ziemniaków oraz wypróbuj przepis na ciasto .

zapiekanka z kapusty.jpg
Fot. YouTube/We Cook Vegan
Ułóż boczek na cieście francuskim i zawiń w rulon. Ten przepis polecam każdemu
Takiej babki jeszcze nie jadłeś. W tym roku podam ją na Wielkanoc, 1 dodatek zmienia wszystko
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy