Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Po prostu zrób ciasto i wylej na blachę. Ten przepis to hit w moim domu
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 07.03.2025 12:14

Po prostu zrób ciasto i wylej na blachę. Ten przepis to hit w moim domu

Ciasto wylewane na blachę
Fot. YouTube/Alta Cooking Recipes

Szybkie i pyszne- czego chcieć więcej? Taki właśnie jest poniższy przepis z ciastem w roli głównej. Wystarczy wylać je na blachę i wstawić do piekarnika. Wyjdzie z tego prawdziwy przysmak.

Przysmak znany na cały świat

Pizza ma swoje korzenie we Włoszech. Szacuje się, że jej początki narodziły się w Neapolu. Aktualnie jest to przysmak znany na całym świecie i dostępny prawie w każdym miejscu. Istnieje wiele rodzajów pizzy. Między innymi włoska i amerykańska. Różnica polega na tym, że w tej pierwszej mamy ciasto cienkie i delikatne, natomiast w drugim grube i puszyste. 

W dzisiejszych czasach mamy ogromną ilość sposobów na zrobienie pizzy, przede wszystkim dlatego, że pozwala na to duży wybór składników. Jednak równie ważne jak produkty umieszczone na wierzchu jest oczywiście ciasto, które także robi wielką robotę jeśli chodzi o kwestie smakowe. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis, który spełnia wszystkie oczekiwania

Płynne ciasto na pizzę
Fot. YouTube/Alta Cooking Recipes
Na pogrzebie 17-letniej Oli z MasterChefa Nastolatki rodzina prosiła o jedno. W uroczystości wzięły udział tłumy

Świetne ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę nie jest trudne do przyrządzenia, jednak trzeba mieć odpowiedni przepis. Do wykonania takiego spodu włoskiego dania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 10 g drożdży 
  • 8 g cukru 
  • sól
  • 450 ml mleka
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • ulubione składniki na pizzę

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak zrobić pyszne ciasto na pizzę?

Ciasto to podstawa każdej pizzy. Dlatego, zanim zdecydujemy się na jej przygotowanie, należy zaopatrzyć się w ciekawy przepis. 

W pierwszej kolejności do dużej miski przekładamy mąkę, drożdże, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy 2 jajka i wlewamy mleko. Ponownie mieszamy, najlepiej to robić trzepaczką kuchenną. Finalnie powinniśmy otrzymać płynną konsystencję. 

Na blachę wylewamy troszeczkę oliwy z oliwek i rozsmarowujemy po całej powierzchni, po czym po całości posypujemy mąką tak, żeby spód zrobił się w pełni biały. Następnie starannie wylewamy nasze ciasto na blachę i równomiernie rozprowadzamy. 

Ciasto na pizzę wyłożone na blachę
Fot. YouTube/Alta Cooking Recipes

W międzyczasie możemy zrobić sos pomidorowy. Wystarczy, że zblendujemy pomidory, cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, oregano, skrobię kukurydzianą i oliwę z oliwek. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. 

W kolejnym kroku przelewamy sos na wcześniej wyłożone ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 12 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim ulubione składniki. Ponownie pieczemy w tej samej temperaturze przez 10-15 minut. 

Taka domowa pizza to świetny pomysł na obiad, a satysfakcja z jej przygotowania z pewnością będzie ogromna. Sprawdź przepis na dietetyczny sos do sałatki. Zobacz, jaki jest najlepszy środek do mycia balkonu po zimie

Smakowita pizza z dodatkami
Fot. Canva/VeselovaElena