Smakosze.pl Przepisy Pokrój na grube kawałki i wyłóż na patelnię. Zwykła zasmażana kapusta może się schować
Screen z filmu na kanale YouTube Sylwia Machnik - Milma

Pokrój na grube kawałki i wyłóż na patelnię. Zwykła zasmażana kapusta może się schować

15 maja 2023

Młoda kapusta jest smaczna i można ją podać na wiele sposobów. Usmażona w chrupiącej panierce będzie świetnym daniem obiadowym i z powodzeniem zastąpi mięsne kotlety. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Przepis na młodą kapustę w panierce

Chrupiąca i pełna smaku młoda kapusta skusi nawet wybrednych. Wystarczy obgotowane warzywo pokroić na plastry, panierować i usmażyć. Prościej się nie da.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 20 ml octu winnego lub jabłkowego
  • 15 g cukru
  • 2 duże jaja
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (można pominąć)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy
Polskie truskawki konkurują z owocami z importu. Znamy prognozy dotyczące ich cen

Jak zrobić pyszną młodą kapustę? Przygotuj kotlety

Zaczynamy od pokrojenia kapusty na ćwiartki (bez usuwania głąba). Obgotowujemy ją we wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju, soli, cukru i octu. Po około 10 minutach wyjmujemy warzywo. Dokładnie odsączamy na sicie.

Tniemy na plastry, usuwając zewnętrzne liście oraz twarde fragmenty. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Jak podać kotlety z młodej kapusty?

Danie doskonale smakować będzie z wyrazistym sosem. Najbardziej pasuje czosnkowy , ale dobrej jakości ketchup też się sprawdzi. Amatorzy ostrzejszych dań mogą także podkreślić przysmak wyrazistymi kompozycjami z udziałem chili.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na młodą kapustę. Spróbujcie jej koniecznie w wersji zasmażanej z aromatycznym koperkiem . Być może skusi was też proste danie z dodatkiem ziemniaków .

Młoda kapusta jest pyszna.png
canva/peredniankina
Stosował 1 prostą zasadę i schudł w oczach. Czesław Michniewicz zmienił się nie do poznania
Żadna musztarda, żaden miód. Makłowicz zupełnie inaczej przyrządza skrzydełka na grilla
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy