Żadna musztarda, żaden miód. Makłowicz zupełnie inaczej przyrządza skrzydełka na grilla
Lubicie skrzydełka z grilla? Wobec tego pokochacie przepis, którym podzielił się Makłowicz. Swojego kurczaka przyprawia zupełnie inaczej, niż większość naszych rodaków. Inspiracja dla jego wersji pochodzi aż z dalekiego Libanu.
Jak przyrządza swoje skrzydełka Rober Makłowicz?
Polacy uwielbiają jedzenie z grilla. Wśród najpopularniejszych potraw z rusztu koniecznie trzeba wymienić skrzydełka z kurczaka. To niedrogie mięso można przyrządzić na wiele smakowitych sposobów. Jeden z nich zdradził Robert Makłowicz.
Smak skrzydełek od Makłowicza różni się od tych, które dobrze znamy z własnego podwórka. Przepis na nie pochodzi z Bliskiego Wschodu. Takie korzenie są gwarancją niezwykłego aromatu potrawy. Nie będziecie mogli się od nich wprost oderwać.
To najlepszy patent na młodą kapustę. Zawsze pamiętaj o 1 dodatkuPrzepis na skrzydełka od Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka oliwy
- sól
Jak przygotować wyborne skrzydełka wzorem Makłowicza?
Przygotuj marynatę do skrzydełek Makłowicza. W tym celu do dużej miski przełóż pastę sezamową i dolej do niej oliwę. Dodaj także przepuszczony przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Do marynaty dodaj suche przyprawy. Całość dopraw 1 łyżką soli. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Skrzydełka z kurczaka oczyść i włóż do miski z marynatą. Obtocz mięso w pozostałych składnikach tak, aby było dokładnie pokryte przyprawami. Całość przykryj i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.
Grill do przyrządzenia skrzydełek dobrze rozgrzej. Mięso piecz do momentu, aż zacznie odchodzić od kości. Pamiętaj, aby nadzorować cały proces, gdyż zarówno cytryna, jak i pasta sezamowa mogą się łatwo przypalić. Gotowe skrzydełka z przepisu Makłowicza podawaj z ulubionymi grillowymi dodatkami. Drobiowe skrzydełka wychodzą wyborne także z piekarnika. Błyskawiczna marynata do mięsa sprawdzi się w każdej sytuacji.
Źródło: gotujmy