Smakosze.pl Przepisy Pokrój ziemniaki w łódeczki i zalej tym sosem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Fot. YouTube/Your delicious dinner

Pokrój ziemniaki w łódeczki i zalej tym sosem. Każdy będzie błagał o dokładkę

18 września 2024

Zapiekane ziemniaki to jedna z klasycznych pozycji, jeśli chodzi o dodatki do głównych dań. Oto przepis na bogatą wersję takiego dodatku lub pełny tani obiad. Ziemniaki pod beszamelem wzbogacone o warzywa są świetnym i łatwym do odgrzania posiłkiem.

Pieczone ziemniaki

Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najprostszych sposobów na tani obiad. Sycące bulwy niegdyś żywiły – a w dużym stopniu żywią dalej – całą Europę. Nic dziwnego, że można przygotować z nich pełny posiłek.

Tutaj wzbogacamy go jednak o warzywa, a także sos na bazie jajek. Choć nie widać ich w gotowym daniu, także i one, źródło dobrze przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych, wpływają na to, że danie to to coś więcej niż zwykłe pieczone łódeczki ziemniaczane.

smażenie warzyw
Fot. YouTube/Your delicious dinner
Zbierz, wysusz i zanieś do skupu. Smardze są warte fortunę

Łódki ziemniaczane z sosem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Your delicious dinner. Pokazana jest tam pełniejsza wersja zapiekanki – wkładką mięsną z parówek. W naszej jest to raczej tani obiad z ziemniaków lub dodatek do mięsa i surówki.

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 biała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 60 g masła
  • 50 g mąki
  • 0,4 l mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 80 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, tymianek, suszony czosnek, gałka muszkatołowa

Zapiekanka na tani obiad

Ziemniaki szorujemy i kroimy w łódki . Wykładamy je do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Zalewamy oliwą, mieszamy, by dokładnie się w niej obtoczyły i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .

Kiedy ziemniaki będą opieczone, wyjmujemy je do lekkiego przestudzenia. W misce mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz. Sos wylewamy na ziemniaki.

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy startą na tarce o grubych okach marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, podlewając dwiema łyżkami wody, aż marchewka będzie miękka . Po lekkim przestudzeniu i wymieszaniu z posiekaną dymką wykładamy warzywa na ziemniaki.

W rondelku rozpuszczamy masło . Dodajemy mąkę i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż beszamel zrobi się gęsty.

Sos wylewamy na ziemniaki. Posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy przez kolejne 30 minut .

Wypróbuj też przepisy na szybką zupę jarzynową i budyniowiec z jabłkami .

gotowa zapiekanka
Fot. YouTube/Your delicious dinner
Żadne leczo, żaden gulasz. Najlepszy na jesienne chłody jest prosty i tani chłopski garnek
Weź wątróbkę i dodaj do jajek. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy