Henia zachwyciła. Jej budyniowiec z jabłkami jest lepszy niż szarlotka
Polacy uwielbiają szarlotkę. Jednak to pyszne ciasto z jabłkami ma teraz poważnego konkurenta. Budyniowiec z przepisu Heni Foks bije ten wypiek na głowę. Wypróbuj ten przepis, bo efekt zachwyca.
Budyniowiec z dorodnymi jabłkami najlepszy
Jakie ciasta królują jesienią? Szarlotki o tej porze roku smakują pysznie. Soczyste jabłka świetnie komponują się z tymi wypiekami. Jednak popularna youtuberka Henia Foks upiekła ciasto, które sprawia, że ślinka cieknie sama.
Budyniowiec z dodatkiem jabłek wychodzi, że palce lizać. Delikatny, pyszny i rozpływający się w ustach, po prostu zachwyca. Apetyczne warstwy doskonale smakuję i sprawiają, że każdy z chęcią sięgnie po ciasto z jabłkami. Przepis youtuberki możesz zobaczyć na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Napakowane witaminą B, a Polacy je ignorują. To jedno z najzdrowszych mięsJak upiec budyniowiec z przepisu Heni Foks?
Składniki na warstwę ciasta:
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na warstwę jabłkowo-budyniową:
- 1 litr soku z jabłek lub kompotu
- 3 budynie
- ½ szklanki cukru
- 4 duże jabłka
Składniki na warstwę kokosową:
- ½ szklanki kokosu
- 5 białek
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodu. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wlej do niej olej, mleko i wsyp mąkę z kakao. Całość zmiksuj tak, by ciasto miało jednolitą konsystencję. Ciasto wyłóż do formy z papierem do pieczenia. Wymiary formy to 17 na 27 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Teraz zajmij się gotowaniem soku z dodatkiem jabłek. Podczas gotowania dołóż cukier i budynie bez cukru. Rozmieszaj je w szklance soku. Powinniśmy jabłka gotować 5 minut, jeśli są bardziej twarde. Zagotowany budyń odstaw.
Budyniowiec, czyli niebo w gębie
Po chwili do budyniu wsyp cukier i składniki wymieszaj. Ubij białka z cukrem, wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Pora na wyjęcie upieczonego ciasta z piekarnika. Wyłóż na nie budyń z jabłkami. Wyrównaj powierzchnię. Do ubitych białej wsyp kokos i zmiksuj składniki.
Teraz gotową masę kokosową wyłóż na budyń na cieście. Wygładź powierzchnię i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie budyniowiec ostudź, a następnie wstaw na noc do lodówki. Ciasto prezentuje się niezwykle okazale. Jest pyszne i lepszy od szarlotki. Pisaliśmy o promocji na pstrąga tęczowego w Lidlu. Polecaliśmy przepis na pierogi z farszem kurkowym.