Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia zachwyciła. Jej budyniowiec z jabłkami jest lepszy niż szarlotka
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.09.2024 06:00

Henia zachwyciła. Jej budyniowiec z jabłkami jest lepszy niż szarlotka

budyniowiec
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Polacy uwielbiają szarlotkę. Jednak to pyszne ciasto z jabłkami ma teraz poważnego konkurenta. Budyniowiec z przepisu Heni Foks bije ten wypiek na głowę. Wypróbuj ten przepis, bo efekt zachwyca.

Budyniowiec z dorodnymi jabłkami najlepszy

Jakie ciasta królują jesienią? Szarlotki o tej porze roku smakują pysznie. Soczyste jabłka świetnie komponują się z tymi wypiekami. Jednak popularna youtuberka Henia Foks upiekła ciasto, które sprawia, że ślinka cieknie sama.

Budyniowiec z dodatkiem jabłek wychodzi, że palce lizać. Delikatny, pyszny i rozpływający się w ustach, po prostu zachwyca. Apetyczne warstwy doskonale smakuję i sprawiają, że każdy z chęcią sięgnie po ciasto z jabłkami. Przepis youtuberki możesz zobaczyć na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

budyniowiec
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Napakowane witaminą B, a Polacy je ignorują. To jedno z najzdrowszych mięs

Jak upiec budyniowiec z przepisu Heni Foks?

Składniki na warstwę ciasta:

  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na warstwę jabłkowo-budyniową:

  • 1 litr soku z jabłek lub kompotu
  • 3 budynie
  • ½ szklanki cukru
  • 4 duże jabłka

Składniki na warstwę kokosową:

  • ½ szklanki kokosu
  • 5 białek
  • ½ szklanki cukru
     

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodu. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wlej do niej olej, mleko i wsyp mąkę z kakao. Całość zmiksuj tak, by ciasto miało jednolitą konsystencję. Ciasto wyłóż do formy z papierem do pieczenia. Wymiary formy to 17 na 27 cm.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Teraz zajmij się gotowaniem soku z dodatkiem jabłek. Podczas gotowania dołóż cukier i budynie bez cukru. Rozmieszaj je w szklance soku. Powinniśmy jabłka gotować 5 minut, jeśli są bardziej twarde. Zagotowany budyń odstaw. 

Budyniowiec, czyli niebo w gębie

Po chwili do budyniu wsyp cukier i składniki wymieszaj. Ubij białka z cukrem, wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Pora na wyjęcie upieczonego ciasta z piekarnika. Wyłóż na nie budyń z jabłkami. Wyrównaj powierzchnię. Do ubitych białej wsyp kokos i zmiksuj składniki.

Teraz gotową masę kokosową wyłóż na budyń na cieście. Wygładź powierzchnię i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie budyniowiec ostudź, a następnie wstaw na noc do lodówki. Ciasto prezentuje się niezwykle okazale. Jest pyszne i lepszy od szarlotki. Pisaliśmy o promocji na pstrąga tęczowego w Lidlu. Polecaliśmy przepis na pierogi z farszem kurkowym. 

budyniowiec
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl