Smakosze.pl Przepisy Polacy pomijają ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Nie ma lepszej
Fot. Canva/VM I Instagram/Ewa Wachowicz

Polacy pomijają ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Nie ma lepszej

18 października 2024

Są małe, kwaśne i tak niezwykle zdrowe, że czasem robi się z nich leki. Żurawinki to rzadki gość na naszych stołach – a bardzo niesłusznie. Na szczęście z przepisem Ewy Wachowicz to może się wkrótce zmienić.

Zdrowa żurawina

Sezon na żurawinę w pełni , choć wcale na to nie wygląda. O ile dynie cieszą się ogromnym wzięciem i widać je wszędzie, ich małe, czerwone koleżanki pozostają niezauważone. Czasem dodamy je do ciasta, dorzucimy do nalewki, i tyle.

O żurawinie przypomnimy sobie oczywiście zimą, kiedy na stołach świątecznych staną mięsa i pasztety doskonale komponujące się z takim dodatkiem. Kwasowość żurawin podbija mięsne umami , a wszystko łączy się w całkiem złożoną przekąskę.

kanapka z żurawiną
Fot. Canva
Pokrój jabłka i zalej ciastem. To najlepszy deser na weekend

Konfitura żurawinowa

Żurawinę kojarzymy z takimi zestawieniami tak mocno, że przetwory z niej przestajemy traktować jak pełnoprawne dżemy czy konfitury. Ale niesłusznie. Taka z przepisu Ewy Wachowicz , lekko dosłodzona jabłkiem, to doskonała propozycja także do naleśnikow czy gofrów.

Składniki

  • 1 kg żurawiny
  • ½ kg cukru
  • 2 jabłka

Konfitura Ewy Wachowicz

Żurawinę wkładamy na kilka godzin do zamrażarki , żeby była mniej cierpka. Wyjątkiem są owoce zbierane już po przymrozkach, zamrożone naturalnie. Przymrożone owoce przekładamy do rondelka.

Żurawinę zasypujemy cukrem. Kiedy zacznie puszczać sok, włączamy palnik i na minimalnej mocy smażymy owoce przez ok. 40 minut . W międzyczasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych okach.

Jabłka dodajemy do konfitury. Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie przekładamy ją do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Wypróbuj też przepis na pączki faszerowane chałwą i poznaj polską oliwkę – dereń .

przetwory z żurawiny

Ma chude mięso i jest napakowana białkiem. Ta ryba jest właśnie w Dino na przecenie
Wzięli udział w Kuchennych Rewolucjach. Przykre, co stało się po wizycie Magdy Gessler
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy