Smakosze.pl Produkty Polacy zapomnieli o tym mięsie, eksportuje je się do Niemiec. Jest niesamowicie zdrowe
fot.Canva

Polacy zapomnieli o tym mięsie, eksportuje je się do Niemiec. Jest niesamowicie zdrowe

6 listopada 2024

11 listopada nie jest typowym świętem, które zobowiązuje nas, by zasiąść z rodziną przy suto zastawionym stole. Jest jednak jeden powód, by taką tradycję kultywować albo wprowadzić. To szczególna data dla smakoszy jednego produktu, który w dodatku jest teraz w promocji.

Gęsina na św. Marcina

11 listopada to nie tylko rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Katolicy obchodzą też wtedy święto św. Marcina . Żadna z tych dat nie kojarzy się przesadnie z jedzeniem, chyba że przypomnimy sobie rymowany slogan: gęsina na św. Marcina.

Prawdę powiedziawszy, gęś nie jest jedyną bohaterką naszego narodowego święta . Poznaniacy zacierają już ręce na świętomarcińskie rogale, który to wynalazek zawojował już całą Polskę. Również winiarze z naszego kraju obchodzą tego dnia święto młodego wina, wyprzedzając tym Francuzów, czekających do trzeciego czwartku listopada.

pierś gęsi

Ważny komunikat Sanepidu. Masz taką mąkę w domu, natychmiast wyrzuć

Gęsina w promocji w Lidlu

Gęś jest jednak bodaj najbardziej zapomnianym z tych produktów, zarówno na codzień, jak i od marcińskiego święta . Podobno zjadamy jej nieco ponad pół kilograma rocznie na osobę . A to i tak wzrost w ciągu ostatnich lat, z poziomu stu kilkudziesięciu gram w okolicach czasów, kiedy wchodziliśmy do Unii.

Tymczasem Polskę zamieszkuje około miliona hodowlanych gęsi, które trafiają za naszą zachodnią granicę. Dla przykładu dwa lata temu Niemcy kupili aż 12 tysięcy ton, a cały świat – łącznie nawet do 21 tys. ton . Około 10, może kilkunastu procent produktów zostaje u nas.

Zdrowa gęś w listopadzie

Połowa listopada to najlepszy czas na jedzenie gęsi nie tylko przez to, że dobrze rymuje się z imieniem świętego. Także wtedy kończy się okres tuczenia ptaków. Osiągają one ok. 7 kg masy ciała i są najsmaczniejsze. A do tego ich świeże mięso jest niezwykle zdrowe: cechują je korzystne proporcje kwasów tłuszczowych, wysoka zawartość białka i witamin A, B i E oraz minerałów .

Gęsi można kupować w formie gotowych produktów. Można jednak przygotować z niej samodzielnie wystawny obiad. Pierś z odmiany kołudzkiej, najpopularniejszej w Polsce, kosztuje teraz w Lidlu 25 zł bez grosza za kilogram. Noga przeceniona została na 30 zł bez grosza, a porcja rosołowa na niewiele ponad 8 zł. Bogactwo dań, które można przygotować z tej nietypowej odmiany drobiu, jest zaś niezmierzone.

Wypróbuj też przepisy na kopytka z ważnym składnikiem i babkę twarogową .

pieczona gęś

Na rośliny działają jak hormon wzrostu. Są w każdej kuchni
Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanio
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy