Pomidorówka według przepisu Magdy Gessler
Magda Gessler bez wątpienia doskonale wie, czym powinna charakteryzować się idealna pomidorówka. Okazuje się, że gwiazda przygotowuje ją zupełnie inaczej. Słynna restauratorka wzbogaca zupę o ubitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.
Pomidorówka jest nie lada specjałem. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Magda Gessler podczas jednego z wywiadów zdradziła swój sposób na idealną zupę pomidorową. Specjał momentalnie zniknie z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak Magda Gessler robi pomidorówkę?
Nie da się ukryć, że kultowa pomidorówka wiedzie prym wśród swojskich potraw. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Jakuba Kuronia. Dziś sięgniemy po sposób, którym podzieliła się sama Magda Gessler.
Na internetowej stronie Kuchennych Rewolucji można znaleźć wypowiedź Magdy Gessler, która pochodzi z wywiadu dla czasopisma Przyjaciółka. Słynna restauratorka wyznała, że jej pomidorówka charakteryzuje się dodatkiem w postaci ubitej śmietany.
- Nie zagęszczam, broń Boże, śmietaną. Ubijam ją. Jest jej wtedy mniej. Łyżkę śmietany kładę na wierzch, do tego sporo kopru - powiedziała Magda Gessler przytaczana na stronie Kuchennych Rewolucji. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania idealnej pomidorówki?
1 kg żeberek
1,5 l wody
duży seler
4 pory
8 marchewek
6 pietruszek
opalona cebula
ćwiartka kapusty włoskiej
pęczek pietruszki
pęczek koperku
800 g pomidorów
80 g masła
100 ml soku z kiszonej kapusty
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
odrobina soli
cukier
Pomidorówka wyjdzie lepiej niż kiedykolwiek
Na początku musimy przyrządzić bulion. W tym celu żeberka gotujemy z dodatkiem włoszczyzny i przypraw. Wywar powinien delikatnie pykać na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny. W tym czasie przygotujemy pomidory.
Pomidory obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki i podgrzewamy na rozgrzanym maśle. Możemy je również wzbogacić o kilka ząbków czosnku. Wówczas pomidorówka będzie jeszcze bardziej apetyczna.
Tak przygotowane pomidory dusimy na małym ogniu. Mieszamy je od czasu do czasu. Powinniśmy uzyskać dosyć płynną konsystencję. Jeśli mieszanka będzie zbyt kwaśna, wówczas możemy dodać do niej odrobinę cukru.
Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Ponownie go podgrzewamy i dodajemy sok z kapusty. Całość wzbogacamy o duszone pomidory. Na koniec ubijamy śmietanę, którą nakładamy dopiero na talerzu z zupą. Godny uwagi jest również przepis od Karola Okrasy.
Canva / warrengoldswain
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchennerewolucje.tvn.pl