Smakosze.pl
Pomidorówka według Magdy Gessler

Piotr Molecki/East News; Canva / arfo

Pomidorówka według przepisu Magdy Gessler

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Magda Gessler bez wątpienia doskonale wie, czym powinna charakteryzować się idealna pomidorówka. Okazuje się, że gwiazda przygotowuje ją zupełnie inaczej. Słynna restauratorka wzbogaca zupę o ubitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.

Pomidorówka jest nie lada specjałem. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Magda Gessler podczas jednego z wywiadów zdradziła swój sposób na idealną zupę pomidorową. Specjał momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak Magda Gessler robi pomidorówkę?

Nie da się ukryć, że kultowa pomidorówka wiedzie prym wśród swojskich potraw. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Jakuba Kuronia. Dziś sięgniemy po sposób, którym podzieliła się sama Magda Gessler.

Na internetowej stronie Kuchennych Rewolucji można znaleźć wypowiedź Magdy Gessler, która pochodzi z wywiadu dla czasopisma Przyjaciółka. Słynna restauratorka wyznała, że jej pomidorówka charakteryzuje się dodatkiem w postaci ubitej śmietany.

- Nie zagęszczam, broń Boże, śmietaną. Ubijam ją. Jest jej wtedy mniej. Łyżkę śmietany kładę na wierzch, do tego sporo kopru - powiedziała Magda Gessler przytaczana na stronie Kuchennych Rewolucji. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania idealnej pomidorówki?

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

CZYTAJ DALEJ
  • 1 kg żeberek

  • 1,5 l wody

  • duży seler

  • 4 pory

  • 8 marchewek

  • 6 pietruszek

  • opalona cebula

  • ćwiartka kapusty włoskiej

  • pęczek pietruszki

  • pęczek koperku

  • 800 g pomidorów

  • 80 g masła

  • 100 ml soku z kiszonej kapusty

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • pieprz ziarnisty

  • odrobina soli

  • cukier

Pomidorówka wyjdzie lepiej niż kiedykolwiek

Na początku musimy przyrządzić bulion. W tym celu żeberka gotujemy z dodatkiem włoszczyzny i przypraw. Wywar powinien delikatnie pykać na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny. W tym czasie przygotujemy pomidory.

Pomidory obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki i podgrzewamy na rozgrzanym maśle. Możemy je również wzbogacić o kilka ząbków czosnku. Wówczas pomidorówka będzie jeszcze bardziej apetyczna.

Tak przygotowane pomidory dusimy na małym ogniu. Mieszamy je od czasu do czasu. Powinniśmy uzyskać dosyć płynną konsystencję. Jeśli mieszanka będzie zbyt kwaśna, wówczas możemy dodać do niej odrobinę cukru.

Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Ponownie go podgrzewamy i dodajemy sok z kapusty. Całość wzbogacamy o duszone pomidory. Na koniec ubijamy śmietanę, którą nakładamy dopiero na talerzu z zupą. Godny uwagi jest również przepis od Karola Okrasy.

Zupa pomidorowa od Magdy Gessler

Zupa pomidorowa od Magdy Gessler

Canva / warrengoldswain

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennerewolucje.tvn.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >