Smakosze.pl Przepisy Posiekaj śledzie na desce i wrzuć do miski. Ta sałatka deklasuje jarzynową i gyros bez problemu
Fot. YouTube/gotuj z uśmiechem

Posiekaj śledzie na desce i wrzuć do miski. Ta sałatka deklasuje jarzynową i gyros bez problemu

2 listopada 2024

Taka sałatka śledziowa to idealne zestawienie prostych, choć wyrazistych smaków. Jest przy tym niezwykle zdrowa, lekka i obłędnie pyszna. Czy dodaliśmy już, że robi się ją dosłownie w kilku ruchach?

Śledzie na co dzień

Śledzie wywołują u nas przeważnie dwa skojarzenia: z zakąską i świętami. Tymczasem to przecież ryba jak każda inna, choć zdaniem wielu – o wiele bardziej pyszna. Dlatego można ją jeść znacznie częściej.

Można, a nawet warto, choćby w takiej sałatce śledziowej. Śledź , którego chętnie i z przyjemnością jadamy jedynie w oleju, to świetne źródło kwasów omega, witaminy D czy selenu . Dodajmy, że sam olej, w którym go zanurzamy, może być niezwykle zdrowy, zwłaszcza że jemy go potem na surowo. Krótko mówiąc, śledzie warto odczarować i włączyć do diety na stałe, a nie tylko od święta.

sałatka śledziowa z cebulą

Kładę na kotletach i zapiekam. Moje dzieci wsuwają po 2 dokładki

Sałatka śledziowa

Śledzie smakują doskonale w postaci takiej sałatki. Tak potrzebna w naszej diecie ryba łączy się tu z równie niezbędnym jajkiem , probiotycznymi ogórkami kiszonymi i pełnymi potasu ziemniakami, które idealnie komponują się w tej prostej sałatce śledziowej .

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 400 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mała łyżeczka musztardy
  • Pieprz, ew. sól do smaku

Sałatka ze śledzi

Śledzie namaczamy , aż osiągną poziom zasolenia, którego oczekujemy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo .

Przestudzone składniki kroimy: śledzie w paski o szerokości ok. centymetra, jajka i ziemniaki w kostkę. Cebulę siekamy lub kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone również, ale jeśli gniazda nasienne są duże i miękkie, warto wykroić je i nie używać w sałatce.

W miseczce mieszamy składniki sosu – jogurt, majonez i musztardę. Dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wszystkie składniki siekamy. Próbujemy sałatkę pod kątem soli i ewentualnie dosalamy. Dodajemy posiekany koperek, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Wypróbuj też przepisy na purée z kalafiora i zupę chlebową .

sałatka ze śledzi

Ten słodki chleb mógłbym jeść codziennie. Z dżemem smakuje jak marzenie
Strzelczyk przygotował najdziwniejszy grzyb, jaki widziałeś. Zrobił z niego coś cudownego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy