Posiekaj, włóż do słoika i zalej do przykrycia. Zakochasz się w tym magicznym smaku
Jak zrobić pyszny dodatek, który wzbogaci smak potraw grilla, a nawet zwykłych kanapek? Przyda się tu cebula, którą zamkniesz w słoiku i zalejesz marynatą pełną przypraw. Przepis przyda się w każdej kuchni.
Cebula marynowana, czyli dodatek doskonały
Chcesz podkręcić smak potraw? Dodać im wyrazistości i charakteru? To teraz prostsze niż myślisz. Wystarczy sięgnąć po cebulę , posiekać ją i umieścić w słoiku . Warzywo trzeba zalać marynatą z trzech rodzajów pieprzu , liści laurowych, czosnku, octu winnego. Dzięki temu powstanie cebula marynowana.
Cebula w takim wydaniu ma piękny kolor i intensywny smak. Czuć w niej słodycz i ostrość, która doskonale łączy się właściwie z każdą potrawą . Dla miłośników cebuli to prawdziwy rarytas, którego nie może zabraknąć w lodówce. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Grill & BBQ 365. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić cebulę marynowaną?
Składniki:
- ½ litra wody
- ½ litra octu winnego
- 1 kg cebuli czerwonej
- 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziaren musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- pieprz czarny
- pieprz czarny w ziarnach
- pieprz ziołowy
- pieprz cayenne
Przygotowanie cebuli marynowanej zacznij od podgrzania w garnku wody z octem winnym. Mieszanka powinna się zagotować. Cebulę pokrój w krążki lub możesz użyć mandoliny . Do gotującej się wody z octem wsyp sól, cukier i ziarna musztardy.
Krążki cebuli rozdrobnij i wrzuć do słoika. Dołóż liście laurowe, wsyp pieprz i wlej gorącą zalewę. Delikatnie wymieszaj i gnieć, by cebula i przyprawy były pod zalewą . Zakręć, odstaw na 24 godziny i potem można próbować.
Cebula marynowana, czyli ostro i pysznie
Cebula marynowana ma intensywny kolor i pięknie pachnie. Ostry smak z dodatkiem słodyczy daje znakomite połączenie . Taka cebula marynowana wzbogaci smak hamburgerów, hot-dogów oraz innych potraw z grilla. Oprócz tego cebula marynowana będzie świetnym dodatkiem do mięs, a nawet kanapek.
Dzięki temu przepisowi zrobisz ją w prosty sposób. Do słoików można dodać marchewkę, a nawet pomidory. Cebula marynowana wytrzyma w lodówce kilka miesięcy, gdy nie jest otwarta . Gdy otworzysz słoik, to w niskich temperaturach może być przechowywana przez kilka tygodni. Pisaliśmy, jak zrobić perfekcyjne kotlety dzięki użyciu pokrywki . Radziliśmy, jak zrobić puszyste naleśniki na maślance.