Weź filet z kurczaka i połóż pokrywkę. Za ten patent ktoś powinien dostać złoty medal
Kotlet z kurczaka jak ze zdjęcia. Ta prosta sztuczka może Was zaskoczyć. Jak przygotować idealnego kurczaka? Wystarczy pokrywka od garnka. Goście, na pewno będą pytać, jak to zrobiliście.
Perfekcyjny obiad
W restauracjach znaczenie ma nie tylko smak, ale również wygląd. Mistrzowie kuchni perfekcyjnie łączą niezwykłe przepisy i wyjątkowe kompozycje na talerzu. Jednak we własnych czterech ścianach możesz to powtórzyć ze zwykłym mięsem z kurczaka. Nie musisz mieć specjalnego sprzętu. Wszystko znajdziesz w kuchennej szafce.
Kluczem do sukcesu jest poznanie jednej prostej sztuczki. Zanim do niej przejdziemy, musimy odpowiednio przygotować mięso. Pierś z kurczaka oczyszczamy i przekrajemy na pół. Z jednego kawałka mięsa powstanie jeden idealnie okrągły kotlet. Zobacz, jak stworzyć takie cudo w dalszej części tekstu.
Wlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka i kefiru. Wyjdą 100 razy bardziej puszysteOd zwykłego kurczaka do cudownego kotleta
Zanim nadamy perfekcyjny kształt, czeka nas jeszcze rozbicie mięsa. W ten sposób uzyskamy idealną grubość. Jednak to nie wszystko. Kurczak stanie się delikatniejszy i prostszy do panierowania.
Zwróć uwagę na to, którą stroną młotka rozbijasz mięso. W przypadku piersi kurczaka najlepiej wybrać ząbkowaną część. To właśnie ona zmiękcza włókna i nadaje delikatną strukturę.
Teraz możemy sięgnąć po okrągłą pokrywkę od garnka. Właśnie ona pomoże nam nadać idealny kształt kotleta. Pokrywkę kładziemy na środku mięsa i za pomocą noża wykrajemy idealnie okrągły kawałek kurczaka. Jak go przyrządzić inaczej niż zwykle? Sprawdźcie naszą wersję.
Kurczak z ciekawym dodatkiem
Perfekcyjnego kotleta warto wzbogacić wyjątkowym przepisem. Takiego dania jeszcze nie było na Waszym stole. Do przygotowania innej niż zwykle panierki będą potrzebne:
Składniki:
- mąka
- ząbek czosnku
- 3 jajka
- 30 g parmezanu
- natka pietruszki
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ścieramy parmezan na średnich oczkach i kroimy pietruszkę. Całość łączymy z roztrzepanym jajkiem.
Nasz idealnie okrągły kotlet z kurczaka najpierw panierujemy w mące, a następnie w jajku z parmezanem i natką pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka wystarczy usmażyć. Podobny przepis można znaleźć na kanale Appetizing - Meat Recipes na YouTube, stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.