Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Dlatego traci cały smak
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.01.2025 12:25

To najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Dlatego traci cały smak

mrożony koperek
Fot. Shutterstock/Olga Dmitrieva

Poprawne mrożenie ziół i przypraw wymaga przestrzegania kilku zasad. Chodzi o to, by jak najlepiej przechować smak koperku i jego krewniaków. Najczęściej stosowane metody nie są do tego najlepsze.

Kperek chłonie zapachy

Litrowe pudełko po lodach, w którym w zamrażarce leży zamrożony koperek, jest w naszych kuchniach tak wszechobecne, że stało się już przedmiotem żartów. Jednak żarty żartami, ale metoda ta, trzeba przyznać, nie sprawdza się najlepiej. Koperek, a także choćby posiekana pietruszka, zbijają się od tego w bryłki, które porastają drobinki lodu.

Jednak plastik, z którego wyrabiane są pudełka na lody, a także np. jednorazowe plastikowe miseczki na zupę – kolejne częste naczynie do mrożenia – bardzo łatwo chłonie zapachy. Tych zaś w naszej lodówce nie brakuje. Po jakimś czasie zamrożony koperek przechodzi mieszanką zamrażarkowo-lodówkowych woni.

wnętrze zamrażarki

Zdrowsze niż miód, jedz 2 łyżeczki dziennie. Szybko wzmocnisz odporność

Jak mrozić koperek

Warto więc sięgnąć po alternatywne metody, czy to mrożenia ziół, czy innego ich przechowywania. Jeśli chodzi o to pierwsze – oczywiście zmienić sposób, w jaki przechowujemy zioła i przyprawy w zamrażarce. Posiadacze większej ilości przestrzeni w szufladach mogą korzystać choćby ze szklanych słoików, które nie wchłoną przykrych zapachów.

Idąc w drugą stronę, dobrze jest używać jednorazowych woreczków strunowych. Ten coraz popularniejszy pomocnik w gospodarstwach domowych przeważnie nadaje się do kontaktu z żywnością. Koperek, pietruszkę czy inne zioła siekamy i małymi porcjami chowamy do niewielkich woreczków tego typu. Łatwo pozbyć się z nich nadmiaru powietrza. Ważne, by nie używać jednego woreczka kilka razy.

Zioła w zamrażarce

Pamiętajmy o generalnej zasadzie sprawdzania, czy pojemnik nadaje się do przechowywania zamrożonej żywności. Na opakowaniu woreczków lub bezpośrednio na pudełku szukamy znaczka przedstawiającego płatek śniegu – czasem wpisany w trójkąt. Jeśli go nie znajdziemy, nie przechowujemy w takim naczyniu nic w zamrażalniku.

Dobrą alternatywą dla mrożenia ziół jest przechowywanie ich w soli. Listki bazylii, większe łodyżki koperku czy natki pietruszki układamy na warstewce soli w słoiku, a następnie przesypujemy kolejną i tak, piętrami, układamy cały słoik. Zioła przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy, płucząc przed użyciem do gotowania.

Wypróbuj też przepisy na ciasto duszek i zrazy z mięsa mielonego.

koperek w woreczku