Potrzebuję kilku składników i 30 minut, szybki obiad robię w chwilę. Syci lepiej niż schabowy
Makaron z klopsikami to jedna z ulubionych amerykańskich wariacji na temat włoskiej kuchni. Sam przepis oczywiście też ma włoskie korzenie. A w tym prostym i szybkim wydaniu możemy sprowadzić go na swojski grunt.
Błyskawiczny makaron z klopsikami
W nieśmiertelnej scenie miłosnej z „Zakochanego kundla” Disneya z 1955 roku dwa psiaki na randce zjadają na spółkę długą nitkę makaronu, co kończy się pocałunkiem. Romantyczna potrawa, która ich połączyła, to pasta with meatballs , amerykańskie wydanie włoskiego spaghetti con polpette di carne , czyli makaronu z mięsnymi klopsikami . Choć jego pieskie wydanie jest romantycznym daniem, tak naprawdę to błyskawiczny obiad w 30 minut.
Oczywiście, Włosi, jak to Włosi, mają swoją oryginalną i jedynie słuszną wersję tej potrawy. Jednak łatwo przygotować taki obiad na szybko jako zwykłe, codzienne danie. To jedna z najlepszych postaci makaronowych posiłków.
Makaron na szybko
Klopsiki nie są oczywiście niczym nowym w polskiej kuchni. Danie to można zresztą z łatwością porównać do tradycyjnych kotletów mielonych . Jednak w tym wydaniu z makaronem w sosie pomidorowym, z lekko włoską nutą, są po prostu pysznym wydaniem dobrze znanej potrawy.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 puszka passaty pomidorowej
- 1 kajzerka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 4-5 dużych kaparów lub 2 łyżki małych
- Opcjonalnie: 2 fileciki anchois
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Obiad w 30 minut
Mięso łączymy w misce z dobrze odciśniętą bułką i posiekaną natką pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wybijamy jajko i wyrabiamy na gładką, kleistą masę . Z masy formujemy niewielkie pulpeciki.
Pulpeciki dokładnie obsmażamy, by były złociste z zewnątrz. Podczas smażenia dodajemy na patelnię posiekaną cebulę. Kiedy pulpety będą gotowe, wylewamy na patelnię passatę . Sos zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
Siekamy kapary i anchois i dodajemy do sosu. Gotujemy przez 3-4 minuty . Sos można rozrzedzić wodą z przepłukanego opakowania po pomidorach. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Kiedy będzie al dente, odcedzamy go, zachowując na wszelki wypadek kilka łyżek wody z gotowania. Spaghetti wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby sos można rozprowadzić odrobiną wody z gotowania makaronu.
Wypróbuj też przepisy na sernik gruziński i mizerię nieco inaczej .