Smakosze.pl Przepisy Potrzebuję kilku składników i 30 minut, szybki obiad robię w chwilę. Syci lepiej niż schabowy
fot. Canva

Potrzebuję kilku składników i 30 minut, szybki obiad robię w chwilę. Syci lepiej niż schabowy

12 sierpnia 2024

Makaron z klopsikami to jedna z ulubionych amerykańskich wariacji na temat włoskiej kuchni. Sam przepis oczywiście też ma włoskie korzenie. A w tym prostym i szybkim wydaniu możemy sprowadzić go na swojski grunt.

Błyskawiczny makaron z klopsikami

W nieśmiertelnej scenie miłosnej z „Zakochanego kundla” Disneya z 1955 roku dwa psiaki na randce zjadają na spółkę długą nitkę makaronu, co kończy się pocałunkiem. Romantyczna potrawa, która ich połączyła, to pasta with meatballs , amerykańskie wydanie włoskiego spaghetti con polpette di carne , czyli makaronu z mięsnymi klopsikami . Choć jego pieskie wydanie jest romantycznym daniem, tak naprawdę to błyskawiczny obiad w 30 minut.

Oczywiście, Włosi, jak to Włosi, mają swoją oryginalną i jedynie słuszną wersję tej potrawy. Jednak łatwo przygotować taki obiad na szybko jako zwykłe, codzienne danie. To jedna z najlepszych postaci makaronowych posiłków.

pulpety na patelni

Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień

Makaron na szybko

Klopsiki nie są oczywiście niczym nowym w polskiej kuchni. Danie to można zresztą z łatwością porównać do tradycyjnych kotletów mielonych . Jednak w tym wydaniu z makaronem w sosie pomidorowym, z lekko włoską nutą, są po prostu pysznym wydaniem dobrze znanej potrawy.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • 1 kajzerka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 4-5 dużych kaparów lub 2 łyżki małych
  • Opcjonalnie: 2 fileciki anchois
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Obiad w 30 minut

Mięso łączymy w misce z dobrze odciśniętą bułką i posiekaną natką pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wybijamy jajko i wyrabiamy na gładką, kleistą masę . Z masy formujemy niewielkie pulpeciki.

Pulpeciki dokładnie obsmażamy, by były złociste z zewnątrz. Podczas smażenia dodajemy na patelnię posiekaną cebulę. Kiedy pulpety będą gotowe, wylewamy na patelnię passatę . Sos zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

Siekamy kapary i anchois i dodajemy do sosu. Gotujemy przez 3-4 minuty . Sos można rozrzedzić wodą z przepłukanego opakowania po pomidorach. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Kiedy będzie al dente, odcedzamy go, zachowując na wszelki wypadek kilka łyżek wody z gotowania. Spaghetti wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby sos można rozprowadzić odrobiną wody z gotowania makaronu.

Wypróbuj też przepisy na sernik gruziński i mizerię nieco inaczej .

spaghetti z pulpetami

Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą najlepiej na świecie, lepszego przepisu nie znam
Pokrój cukinię na plastry i obtocz ciastem. Wyjdzie jak z KFC, chrupiąca i soczysta
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy