Powoduje cukrzycę i zatyka tętnice. Polacy notorycznie dodają go do kawy
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez mocnej, aromatycznej kawy. Świeżo zmielone ziarna pachną cudownie, a sam napój dodaje nam energii i poprawia nastrój. O ile sama kawa praktycznie nie ma kalorii i działa korzystnie na nasze zdrowie, ten produkt sprawi, że możemy mieć poważne problemy. Polacy go uwielbiają i nałogowo dodają go do kawy, a to ogromny błąd. Jego skład przeraża.
Właściwości prozdrowotne kawy
Na początku skupmy się na zaletach, jakie płyną z regularnego picia kawy. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Przyjętą normą są dwie filiżanki dziennie. Zawarta w kawie kofeina przede wszystkim stymuluje pracę naszego mózgu. Poprawia koncentrację, zdolności poznawcze, przyswajanie informacji. Dodaje nam również energii.
Badania wykazują, że picie kawy zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Poprawia także metabolizm i tym samym przyczynia się do spadku masy ciała. Pamiętajmy jednak, że lekarze nie zalecają picia czarnej, mocnej kawy na czczo, ponieważ może to skutkować problemami trawiennymi, a nawet nadżerkami, czy wrzodami na żołądku. Nadmiar kawy również może być szkodliwy.
Czarna kawa jest najzdrowsza
Wyżej wymienione korzyści picia kawy dotyczą oczywiście napoju bez żadnego dodatku. Cukier i mleko to dodatkowa ilość kalorii. W wielu kawiarniach i restauracjach możemy zamówić również kawy z syropami smakowymi, bitą śmietaną, a nawet cukrowymi piankami.
Regularnie spożywanie takiej kawy w bardzo krótkim czasie odbije się na naszym zdrowiu. Zaczniemy po prostu przybierać na wadze, a nasze samopoczucie ulegnie pogorszeniu. Jest jednak o wiele gorszy produkt, który uwielbiamy dodawać do kawy.
Tego dodatku unikaj jak ognia. Skład przeraża
Najgorszym z możliwych dodatków do kawy jest kultowy w PRL-u zabielacz, czyli śmietanka w proszku. Do tej pory mnóstwo osób z niego korzysta. Produkt ten powoduje szereg problemów zdrowotnych, w tym cukrzycę, czy odkładanie się cholesterolu. Zatkane tętnice to pierwszy krok do zawału i udaru.
W składzie zabielacza znajdziemy między innymi cukier glukozowy i utwardzone tłuszcze roślinne. Tłuszcze te przyczyniają się do powstawania nowotworów, w tym raka jelita grubego. Śmietanka w proszku to także polifosforany E452, które są wykorzystywane w produkcji detergentów i nawozów sztucznych. Działa na wyobraźnię, prawda?
Jeśli więc chcemy cieszyć się zdrowiem przez wiele lat, natychmiast zrezygnujmy z tego produktu. O wiele lepszym wyborem jest po prostu mleko. ¼ szklanki mleka ma dokładnie tyle samo kalorii, co łyżeczka zabielacza.
Sprawdź również, jaki jest najzdrowszy napój na świecie . Jeśli masz problemy trawienne, koniecznie włącz do diety ten napar . Działa lepiej niż siemię lniane. Już dziś zadbaj o swoje zdrowie.