Smakosze.pl Dieta Powoduje cukrzycę i zatyka tętnice. Polacy notorycznie dodają go do kawy
Fot. Shutter/pixel-shot

Powoduje cukrzycę i zatyka tętnice. Polacy notorycznie dodają go do kawy

20 lipca 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez mocnej, aromatycznej kawy. Świeżo zmielone ziarna pachną cudownie, a sam napój dodaje nam energii i poprawia nastrój. O ile sama kawa praktycznie nie ma kalorii i działa korzystnie na nasze zdrowie, ten produkt sprawi, że możemy mieć poważne problemy. Polacy go uwielbiają i nałogowo dodają go do kawy, a to ogromny błąd. Jego skład przeraża.

Właściwości prozdrowotne kawy

Na początku skupmy się na zaletach, jakie płyną z regularnego picia kawy. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Przyjętą normą są dwie filiżanki dziennie. Zawarta w kawie kofeina przede wszystkim stymuluje pracę naszego mózgu. Poprawia koncentrację, zdolności poznawcze, przyswajanie informacji. Dodaje nam również energii.

Badania wykazują, że picie kawy zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Poprawia także metabolizm i tym samym przyczynia się do spadku masy ciała. Pamiętajmy jednak, że lekarze nie zalecają picia czarnej, mocnej kawy na czczo, ponieważ może to skutkować problemami trawiennymi, a nawet nadżerkami, czy wrzodami na żołądku. Nadmiar kawy również może być szkodliwy.

ziarna kawy.jpg
Fot. Canva/Antonij Shraba z Pexels

Chłodzący kompot ze śliwek. Tajny składnik sprawia, że napój orzeźwia lepiej niż cola

Czarna kawa jest najzdrowsza

Wyżej wymienione korzyści picia kawy dotyczą oczywiście napoju bez żadnego dodatku. Cukier i mleko to dodatkowa ilość kalorii. W wielu kawiarniach i restauracjach możemy zamówić również kawy z syropami smakowymi, bitą śmietaną, a nawet cukrowymi piankami.

Regularnie spożywanie takiej kawy w bardzo krótkim czasie odbije się na naszym zdrowiu. Zaczniemy po prostu przybierać na wadze, a nasze samopoczucie ulegnie pogorszeniu. Jest jednak o wiele gorszy produkt, który uwielbiamy dodawać do kawy.

Tego dodatku unikaj jak ognia. Skład przeraża

Najgorszym z możliwych dodatków do kawy jest kultowy w PRL-u zabielacz, czyli śmietanka w proszku. Do tej pory mnóstwo osób z niego korzysta. Produkt ten powoduje szereg problemów zdrowotnych, w tym cukrzycę, czy odkładanie się cholesterolu. Zatkane tętnice to pierwszy krok do zawału i udaru.

W składzie zabielacza znajdziemy między innymi cukier glukozowy i utwardzone tłuszcze roślinne. Tłuszcze te przyczyniają się do powstawania nowotworów, w tym raka jelita grubego. Śmietanka w proszku to także polifosforany E452, które są wykorzystywane w produkcji detergentów i nawozów sztucznych. Działa na wyobraźnię, prawda?

Jeśli więc chcemy cieszyć się zdrowiem przez wiele lat, natychmiast zrezygnujmy z tego produktu. O wiele lepszym wyborem jest po prostu mleko. ¼ szklanki mleka ma dokładnie tyle samo kalorii, co łyżeczka zabielacza.

Sprawdź również, jaki jest najzdrowszy napój na świecie . Jeśli masz problemy trawienne, koniecznie włącz do diety ten napar . Działa lepiej niż siemię lniane. Już dziś zadbaj o swoje zdrowie.

kawa z mlekiem.jpg
Fot. Canva/piyato

Ułóż biszkopty i zalej tą masą. To najprostszy przepis na ciasto bez pieczenia
Żaden chłodnik litewski czy z botwiny. Ta wersja rozpala zmysły i chłodzi ciało
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy