Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż biszkopty i zalej tą masą. To najprostszy przepis na ciasto bez pieczenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.07.2024 07:08

Ułóż biszkopty i zalej tą masą. To najprostszy przepis na ciasto bez pieczenia

ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/immerappetitlich

Trudno sobie wyobrazić sernik równie szybki w przygotowaniu. A jednak to ciasto bez pieczenia w pełni zasługuje na tę nazwę. Jeśli jako spodu użyjemy gotowych biszkoptów, otrzymamy deser, który bez wahania można nazwać ciastem w pięć minut.

Ciasto bez pieczenia

Desery takie jak ten, oparte na prostej budyniowej masie, świetnie sprawdzają się jako może niezbyt lekkie, ale smaczne desery na co dzień. Ich niewątpliwą zaletą jest czas przygotowania. Sięgamy po prostu po kilka podstawowych składników, mieszamy je, a całość wstawiamy do lodówki.

Podobne przepisy mają setki wariantów. Ten obejmuje masę serową, którą łączymy z budyniową bazą. Efekt można porównać do sernika, a nawet karpatki – przynajmniej wizualnie. Takie ciasto jest świetnym towarzyszem poobiedniej kawy.

składniki ciasta
fot. youtube.com/immerappetitlich
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Przepis na ciasto z biszkoptami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Immer Appetitlich. Pokazany jest tam sposób wykończenia podobnego ciasta drugą – oprócz spodu – warstwą biszkoptów oraz cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się także kakao, które swoją złożoną goryczą przełamie delikatną słodycz waniliowej masy nałożonej na biszkopty.

Składniki

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • 600 ml mleka
  • 200 g mascarpone
  • 30 ml aromatu waniliowego
  • 1 łyżka kakao do posypania

Ułóż biszkopty w formie

Formę do ciasta wykładamy papierem i otaczamy folią rantową. Na dno układamy ciasno podłużne biszkopty typu kocie języczki.

W rondelku rozbijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy aromat waniliowy i skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Do masy partiami dodajemy mleko, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.

Rondelek stawiamy na palniku o małej mocy i, mieszając, zagęszczamy masę, aż zmieni się w budyń. Zdejmujemy z ognia, studzimy przez chwilę i dodajemy mascarpone. Ser rozprowadzamy dokładnie.

Lekko przestudzoną masę wylewamy na biszkopty. Na wierzch możemy ułożyć warstwę biszkoptów. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4-5 godzin do pełnego zestalenia sernika. Przed podaniem posypujemy kakao.

Wypróbuj też przepisy na doskonałą wątróbkę i ziemniaki faszerowane mięsem mielonym.

gotowe ciasto
fot. youtube.com/immerappetitlich