Próbowałaś sałatki z mlecza? Śpiesz się, póki listki są młode
Mlecz rośnie bujnie na trawnikach i w ogrodach. Warto go wykorzystać w wiosennej sałatce. Jednak najlepiej zbierać tylko młode listki, bo są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Warto się pośpieszyć.
Mlecz pełen smaku i zdrowia
Mlecz w Polsce traktowany jest jako chwast . Znajdziemy go niemal wszędzie. Rośnie na trawnikach, w parkach i ogrodach. W Grecji i Włoszech jest lubiany, a Francuzi się nim zajadają. Nie tępią, tylko zrywają młode listki i robią z nich sałatkę . Jednak musimy pamiętać, żeby listki mlecza były jak najlepszej jakości.
Nie mogą zawierać szkodliwych związków, dlatego pewnie lepiej zrywać je na wsi. Choć młode listki można zbierać i w miastach. Interesują nas jak najmłodsze liście, które nie mają jeszcze charakterystycznych żółtych kwiatów. Kwiecień jest właśnie najlepszym miesiącem na zbiory. Potem listki będą gorzkie i niesmaczne.
Jak przygotować listki mlecza do sałatki?
Zanim wyruszymy zbierać listki mlecza, warto wziąć ze sobą mały nóż lub duże nożyczki. Dzięki temu nie wyrwiemy rośliny z korzeniami i będzie ona miała szansę odrosnąć . Po odcięciu listków zawiń je w gazetę i włóż do plastikowej torby. Tak przygotowane listki schowaj do lodówki.
Tuż przed użyciem należy listki bardzo dokładnie je wypłukać, a potem jeszcze przebrać. Listki mlecza są bogate w witaminy A, B, C oraz w potas, magnez i krzem . Mają pikantny smak i przypominają nieco rukolę. Roślina ma działanie oczyszczające i moczopędne. Polecamy sałatkę z listków mlecza z dodatkiem marchewki i jajka na twardo.
Jak zrobić sałatkę z listków mlecza?
Składniki:
- 300 g listków mlecza
- pęczek rzodkiewki
- marchewka
- 2 jajka na twardo
- starty parmezan
Składniki na sos:
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki zacznij od zrobienia sosu. Posiekaj cebulę, przełóż ją do miski i dodaj musztardę , oliwę i ocet. Dopraw solą, pierzem i wymieszaj . Listki mlecza po umyciu dokładnie wysusz, wrzuć do miski i dodaj pokrojoną rzodkiewkę.
Dołóż pokrojone jajka na twardo i startą marchewkę. Wlej sos i wymieszaj składniki. Wierzch sałatki posyp startym parmezanem . Danie jest gotowe do podania. Pisaliśmy o tym, jak przygotować surówkę do obiadu z ogórków kiszonych. Podawaliśmy przepis na apetyczne danie z resztek świątecznych wędlin.
Źródło: chilliczosnekioliwa.pl