Nigdy nie wyrzucam resztek wędlin ze świąt. Tego genialnego sposobu nauczyłem się w Szwecji
![pyttipanna](https://images.iberion.media/images/1920/wedliny1_ed54a0312b.jpg)
Ten przepis na resztki ze świątecznego stołu pochodzi ze Szwecji. Jest nam bliski mieszanką smaków, a do tego prosty w przygotowaniu i – jak to uczta z resztek – niedrogi i pożywny.
Nie marnuj jedzenia
Według niektórych szacunków w Polsce marnuje się co sekundę 150 kg jedzenia, z czego dwie trzecie w domach. Najwięcej, zapewne, marnuje się w okolicach świąt, kiedy przecenimy naszą odświętną żarłoczność.
Problemy z przeleżałym i nieapetycznym jedzeniem znane są na całym świecie. Dlatego uboga kuchnia w wielu jego zakątkach wynalazła setki sposobów, by w ostatniej chwili uratować przed zepsuciem wiele produktów. Należą do nich wędliny, które po świętach zostają nam niezwykle często.
![biksemad](https://images.iberion.media/images/origin/wedliny2_75943e730e.jpg)
Pyttipanna
Szwedzka pyttipanna, znana także w Danii jako biksemad, to warzywa i wędliny podsmażone na patelni w drobnych kawałeczkach (którym zawdzięczają nazwę, oznaczającą właśnie „drobne na patelni”). Przyznajmy szczerze, że sam pomysł na odsmażanie wędlin i warzyw nie należy do przesadnie odkrywczych. To, na co warto w nim zwrócić uwagę, to kompozycja zakwaszona kiszonkami.
Składniki
- 200 g starych wędlin
- Do ½ kg ugotowanych ziemniaków
- Ok. 100 g boczku surowego lub wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 kiszone ogórki
- 2 jajka
Dobne wędliny na patelni
Na suchej patelni podsmażamy boczek, a kiedy zacznie się wytapiać, dodajemy kolejno posiekaną cebulę, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę wędliny i ewentualne inne warzywa, które zostały z poprzednich posiłków.
Tuż przed zdjęciem z patelni dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Przyprawiamy solą i pieprzem. W zależności od użytych składników, możemy też dobrać inne przyprawy, jak choćby tymianek, doskonały z warzywami. Podajemy z jajkiem sadzonym, które można usmażyć na tej samej patelni, obok przygotowywanej potrawy.
Dowiedz się więcej o marnowaniu jedzenia po świętach i wypróbuj przepis na zupę pieczarkową Tomasza Strzelczyka.
![potrawa ze starych produktów](https://images.iberion.media/images/origin/wedliny3_f39b529bc1.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sery na pizzy](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_885523451f.jpg)
![wnętrze baru Kici Koci](https://images.iberion.media/images/origin/rzeczy1_a43298a397.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)