Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nigdy nie wyrzucam resztek wędlin ze świąt. Tego genialnego sposobu nauczyłem się w Szwecji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.04.2024 17:02

Nigdy nie wyrzucam resztek wędlin ze świąt. Tego genialnego sposobu nauczyłem się w Szwecji

pyttipanna
fot. Canva

Ten przepis na resztki ze świątecznego stołu pochodzi ze Szwecji. Jest nam bliski mieszanką smaków, a do tego prosty w przygotowaniu i – jak to uczta z resztek – niedrogi i pożywny.

Nie marnuj jedzenia

Według niektórych szacunków w Polsce marnuje się co sekundę 150 kg jedzenia, z czego dwie trzecie w domach. Najwięcej, zapewne, marnuje się w okolicach świąt, kiedy przecenimy naszą odświętną żarłoczność.

Problemy z przeleżałym i nieapetycznym jedzeniem znane są na całym świecie. Dlatego uboga kuchnia w wielu jego zakątkach wynalazła setki sposobów, by w ostatniej chwili uratować przed zepsuciem wiele produktów. Należą do nich wędliny, które po świętach zostają nam niezwykle często.

biksemad
fot. Canva
Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe

Pyttipanna

Szwedzka pyttipanna, znana także w Danii jako biksemad, to warzywa i wędliny podsmażone na patelni w drobnych kawałeczkach (którym zawdzięczają nazwę, oznaczającą właśnie „drobne na patelni”). Przyznajmy szczerze, że sam pomysł na odsmażanie wędlin i warzyw nie należy do przesadnie odkrywczych. To, na co warto w nim zwrócić uwagę, to kompozycja zakwaszona kiszonkami.

Składniki

  • 200 g starych wędlin
  • Do ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • Ok. 100 g boczku surowego lub wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 jajka

Dobne wędliny na patelni

Na suchej patelni podsmażamy boczek, a kiedy zacznie się wytapiać, dodajemy kolejno posiekaną cebulę, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę wędliny i ewentualne inne warzywa, które zostały z poprzednich posiłków

Tuż przed zdjęciem z patelni dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Przyprawiamy solą i pieprzem. W zależności od użytych składników, możemy też dobrać inne przyprawy, jak choćby tymianek, doskonały z warzywami. Podajemy z jajkiem sadzonym, które można usmażyć na tej samej patelni, obok przygotowywanej potrawy.

Dowiedz się więcej o marnowaniu jedzenia po świętach i wypróbuj przepis na zupę pieczarkową Tomasza Strzelczyka.

potrawa ze starych produktów
fot. Canva