Smakosze.pl Przepisy Proste i sycące babcine prażuchy. Pyszna wyżerka dosłownie za grosze
Screen z filmu pochodzi z kanału Środa Gotuje na YouTube

Proste i sycące babcine prażuchy. Pyszna wyżerka dosłownie za grosze

11 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babcine prażuchy są pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, a nawet na szybki, tani i pożywny obiad. Prażuchy polane okrasą z cebuli i masła smakują rewelacyjnie i błyskawicznie znikają z talerzy. Kluchy z ziemniaków podaj z kefirem lub maślanką, będą smakować o każdej porze roku.

Babcine prażuchy, kopytka, schabowe to jedne z dań, którymi zajadałam się od najmłodszych lat. Prażuchy i inne potrawy do tej pory przygotuję w domu, ponieważ uwielbiam tradycyjną, polską kuchnię. Prażuchy są świetnym pomysłem na obiad, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Babcine prażuchy zawsze podaję z okrasą z masła i cebulki. Niezbędnym dodatkiem jest również kefir lub maślanka naturalna. Prażuchy możesz wzbogacić również o dowolne składniki, np. o skwarki z boczku lub podsmażoną kiełbasę.

Prażuchy to nic innego, jak ugotowane ziemniaki utłuczone z mąką pszenną na zbitą, dość twardą masę. Do ugotowanych ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, żeby nie było grudek. Po przygotowaniu prażuchy najlepiej nakładać dużą łyżką namoczoną w wodzie.

Babcine prażuchy z okrasą z cebuli. Wyżerka za grosze

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • płaska łyżeczka soli

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Do podania:

  • 3 łyżki masła

  • 2 duże cebule

  • kefir lub maślanka

Jak zrobić babcine prażuchy? Pyszny obiad z ziemniaków będzie gotowy błyskawicznie

Ziemniaki obierz, pokrój drobno i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedź, odparuj i ubij tłuczkiem.

Do masy ziemniaczanej dosypuj mąkę, stale ubijając, aż otrzymasz gęstą, zbitą masę. Masę ziemniaczaną wykładaj na talerz łyżką, polej okrasą z cebuli i podaj z kefirem lub maślanką, smacznego.

Na obiad polecam również szybkie ziemniaki z kiełbasą oraz placki ziemniaczane z aromatycznym sosem . Dania zachwycą całą rodzinę.

przygotowywanie prażuchów
canva/kazoka30

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy