Prosty przepis na domowy majonez bez jajek. Już nigdy nie kupisz go w sklepie
Majonez jest sosem, po który często sięgamy. Zamiast kupować specjał w sklepie, przyrządźcie go w domu. Nasz nowy przepis pozwoli wam cieszyć się niezwykłym smakiem dodatku nawet wtedy, gdy okaże się, że jajka już się skończyły. Sprawdźcie koniecznie.
Majonez tradycyjnie przyrządza się z jaj, lecz nie każdy może je włączyć do swojej diety. Weganie i alergicy na szczęście mogą korzystać z pysznych alternatyw tego rarytasu. Z przepisu, który wam dziś zdradzimy powstanie sos, który smakiem i konsystencją dorówna tradycyjnemu dodatkowi do kultowej jarzynowej. Spróbujecie?
Przepis na smaczny majonez bezjajeczny
Składniki:
pół szklanki mleka
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka musztardy
1 szklanka rzepakowego
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do pojemnika blendera ręcznego wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, a następnie solimy i wlewamy ocet jabłkowy. Nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Poruszamy delikatnie nóżką urządzenia w górę i w dół, by olej połączył z resztą składników.
Po chwili majonez powinien zgęstnieć. Jeśli nadal będzie bardzo rzadki, możecie dolać do niego jeszcze 2-3 łyżki oleju. Po zmiksowaniu doprawiamy sos w razie potrzeby i przenosimy do słoika. Wstawiamy do lodówki. Będzie zdatny do spożycia przez kolejne 10 dni.
Wskazówki:
Jeżeli chcecie, aby majonez miał jajeczny posmak, użyjcie czarnej soli. Kala namak dostaniecie w sklepach typu kuchnie świata i w większych marketach.
Równie smaczny bezjajeczny majonez uzyskacie, korzystając z napoju sojowego lub aquafaby. Będziecie potrzebowali tej samej ilości wybranego produktu.
Nie zamrażajcie majonezu. Jeżeli macie obawy, że całego nie zużyjecie, zróbcie go mniej. W ujemnej temperaturze majonez się rozwarstwia i nie ma sposobu, by go ponownie wymieszać.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: domowejroboty