Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na domowy majonez bez jajek. Już nigdy nie kupisz go w sklepie

Prosty przepis na domowy majonez bez jajek. Już nigdy nie kupisz go w sklepie

Prosty przepis na domowy majonez bez jajek
canva/HandmadePictures

Majonez jest sosem, po który często sięgamy. Zamiast kupować specjał w sklepie, przyrządźcie go w domu. Nasz nowy przepis pozwoli wam cieszyć się niezwykłym smakiem dodatku nawet wtedy, gdy okaże się, że jajka już się skończyły. Sprawdźcie koniecznie.

Majonez tradycyjnie przyrządza się z jaj, lecz nie każdy może je włączyć do swojej diety. Weganie i alergicy na szczęście mogą korzystać z pysznych alternatyw tego rarytasu. Z przepisu, który wam dziś zdradzimy powstanie sos, który smakiem i konsystencją dorówna tradycyjnemu dodatkowi do kultowej jarzynowej. Spróbujecie?

Przepis na smaczny majonez bezjajeczny

Składniki:

  • pół szklanki mleka

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 szklanka rzepakowego

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do pojemnika blendera ręcznego wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, a następnie solimy i wlewamy ocet jabłkowy. Nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Poruszamy delikatnie nóżką urządzenia w górę i w dół, by olej połączył z resztą składników.

Po chwili majonez powinien zgęstnieć. Jeśli nadal będzie bardzo rzadki, możecie dolać do niego jeszcze 2-3 łyżki oleju. Po zmiksowaniu doprawiamy sos w razie potrzeby i przenosimy do słoika. Wstawiamy do lodówki. Będzie zdatny do spożycia przez kolejne 10 dni.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcecie, aby majonez miał jajeczny posmak, użyjcie czarnej soli. Kala namak dostaniecie w sklepach typu kuchnie świata i w większych marketach.

  • Równie smaczny bezjajeczny majonez uzyskacie, korzystając z napoju sojowego lub aquafaby. Będziecie potrzebowali tej samej ilości wybranego produktu.

  • Nie zamrażajcie majonezu. Jeżeli macie obawy, że całego nie zużyjecie, zróbcie go mniej. W ujemnej temperaturze majonez się rozwarstwia i nie ma sposobu, by go ponownie wymieszać.

Majonez można też przyrządzić nie używając jajek
Majonez można też przyrządzić nie używając jajek

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowejroboty

Zapraszamy na nasz Instagram