Klasyczny, niezawodny przepis na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa ma wiele wersji i tak naprawdę wszystko zależy od tego, kto ją przygotowuje. Istnieje jednak jeden składnik, którego obecności nie może zabraknąć w żadnej z nich. Mowa oczywiście o porze, którego aromat świetnie komponuje się z resztą elementów potrawy.
Sałatka jarzynowa kojarzona jest, nie bez powodu, ze świętami. To wtedy w każdym polskim domu przyrządza się wielki gar tej pysznej mieszanki warzyw, a niekiedy również i owoców.
Por ma ostry i lekko cebulowy smak, dzięki czemu podbija resztę smaków. Po wymieszaniu wszystkich składników należy wstawić sałatkę do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby całość dobrze się przegryzła.
Przepis na sałatkę jarzynową
Składniki:
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 duży seler
2 pory
4 ogórki kiszone
5 jajek
1 duże jabłko
puszka groszku
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
sól
pieprz
Zacznij od obrania wszystkich warzyw poza porem i ogórkami, umycia ich pod bieżącą wodą i włożenia do garnka z osoloną wodą. Zagotuj ją i podgrzewaj, aż jego zawartość całkowicie zmięknie. Odcedź warzywa i odstaw je do ostudzenia.
Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki również pokrój w kostkę. Pory obierz z wierzchnich warstw, umyj i posiekaj w półplasterki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Groszek odcedź z zalewy, to samo powtórz z kiszonymi ogórkami. Groszek dodaj do warzyw, a ogórki pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i wrzuć do wszystkich składników. Gdy całość będzie połączona, dodaj majonez, musztardę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Podawaj schłodzoną. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sałatkę jarzynową w nowej odsłonie. Ten tekst poświęcony został klasycznej surówce colesław.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojewypiekiidomowegotowanie.pl