Prosty przepis na dżem z rabarbaru. Takiego nie znajdziesz na sklepowych półkach
Rabarbar jest kwaśnym warzywem, które doskonale pasuje zarówno do deserów, jak i do mięs czy serów. Warto przygotować z niego dżem. Receptura jest bardzo prosta, a efekty zachwycą nawet największych sceptyków. Tak dobrego dodatku do chleba nie kupicie w żadnym sklepie. Spróbujecie?
Rabarbar jest pysznym warzywem, które już niebawem zacznie regularnie pojawiać się w sklepach. Sezon jest dość krótki, więc już teraz warto pomyśleć jakie potrawy z jego udziałem wypróbujemy. Do dyspozycji mamy bowiem o wiele więcej niż tylko kompot .
Sprawdźcie koniecznie naszą recepturę na wyborny dżem, który urozmaici wasze naleśniki i placki . Będzie też świetny jako dodatek do ciasta drożdżowego . Równie dobrze połączy się z jabłkami do szarlotki , gdy okaże się, że musu jest zbyt mało w stosunku do ilości ciasta.
Przepis na doskonały dżem z rabarbaru
Składniki:
-
1 kg rabarbaru
-
400-500 g białego cukru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, usuwamy zielone liście. Kroimy go w kawałki o grubości około pół centymetra. Warzywo umieszczamy w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Gdy rabarbar puści sok, dusimy go pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut, a następnie przenosimy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy je, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Wskazówki:
-
Cukier nie zawsze jest niezbędnym składnikiem dżemów i konfitur. W przypadku rabarbaru warto go jednak dodać, bo warzywo jest dość kwaśne. Ilość dostosujcie do swoich preferencji.
-
Gotowe słoiczki z dżemem warto zapasteryzować. O tym, jak zrobić to skutecznie pisaliśmy w tym artykule .
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki