Rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego. Dzieci je uwielbiają
Lekkie, puszyste placki z serka wiejskiego to pomysł na wyśmienite śniadanie, obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Dodaj do nich 1 składnik, a błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego.
Placki z serka wiejskiego wyglądem przypominają tradycyjne racuchy, są wyrośnięte, puszyste, słodkie i pożywne. Danie jest świetną opcją zarówno na śniadanie, obiad lub podwieczorek, dzieci i dorośli pokochają placuszki od pierwszego kęsa.
Do placków dodaj ekstrakt z wanilii, który kupisz w każdym sklepie i większym markecie. Ekstrakt zawiera ziarenka słodkiej przyprawy, przez co placuszki będą bardzo aromatyczne. Nie dodawaj do dania olejku wanilinowego, czyli tańszego zamiennika ekstraktu. Olejek jest sztucznym produktem, który nie przypomina w smaku prawdziwej wanilii.
Placuszki podaj z ulubionymi owocami, doskonale sprawdzą się między innymi truskawki, maliny, borówki, banany, a także ulubiona konfitura z owoców. Placki możesz oprószyć również cukrem pudrem, będą słodsze i będą wyglądać bardzo apetycznie.
Placki z serka wiejskiego
Składniki na około 20 placuszków:
400 g serka wiejskiego
300 g mąki pszennej
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2,5 łyżki cukru pudru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder i ulubione owoce do podania
Jak zrobić placki z serka wiejskiego?
Do jednej miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. W drugiej misce wymieszaj serki wiejskie, jajka i ekstrakt z wanilii. Suche składniki połącz z mokrymi, mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Placki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym, smaż po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Danie podaj z ulubionymi owocami lub konfiturą i oprósz cukrem pudrem.
Źródło zdjęcia: canva/ SarapulSar38
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: mmcooking.pl