Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego. Dzieci je uwielbiają
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.04.2022 21:04

Rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego. Dzieci je uwielbiają

Rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego. Dzieci je uwielbiają
canva/Roxiller

Lekkie, puszyste placki z serka wiejskiego to pomysł na wyśmienite śniadanie, obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Dodaj do nich 1 składnik, a błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego.

Placki z serka wiejskiego wyglądem przypominają tradycyjne racuchy, są wyrośnięte, puszyste, słodkie i pożywne. Danie jest świetną opcją zarówno na śniadanie, obiad lub podwieczorek, dzieci i dorośli pokochają placuszki od pierwszego kęsa.

Do placków dodaj ekstrakt z wanilii, który kupisz w każdym sklepie i większym markecie. Ekstrakt zawiera ziarenka słodkiej przyprawy, przez co placuszki będą bardzo aromatyczne. Nie dodawaj do dania olejku wanilinowego, czyli tańszego zamiennika ekstraktu. Olejek jest sztucznym produktem, który nie przypomina w smaku prawdziwej wanilii.

Placuszki podaj z ulubionymi owocami, doskonale sprawdzą się między innymi truskawki, maliny, borówki, banany, a także ulubiona konfitura z owoców. Placki możesz oprószyć również cukrem pudrem, będą słodsze i będą wyglądać bardzo apetycznie.

Placki z serka wiejskiego

Składniki na około 20 placuszków:

  • 400 g serka wiejskiego

  • 300 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2,5 łyżki cukru pudru

  • 4 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder i ulubione owoce do podania

Jak zrobić placki z serka wiejskiego?

Do jednej miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. W drugiej misce wymieszaj serki wiejskie, jajka i ekstrakt z wanilii. Suche składniki połącz z mokrymi, mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Placki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym, smaż po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Danie podaj z ulubionymi owocami lub konfiturą i oprósz cukrem pudrem.

Serek wiejski w misce

Źródło zdjęcia: canva/ SarapulSar38

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mmcooking.pl

Zapraszamy na nasz Instagram