Przenigdy nie przechowuj tam czosnku. Straci wszystkie właściwości
Kluczem do tego, aby czosnek zachował swój smak i właściwości zdrowotne w zimie jest wiedza, jak prawidłowo go przechowywać. Choć może się wydawać, że to prosta czynność, czosnek dość szybko może nabrać odrażającego, stęchłego zapachu oraz gorzkiego smaku. Ponadto wiele osób pozbawia to warzywo cennych walorów z powodu jednego błędu.
Czy można przechowywać czosnek w lodówce?
Duża ilość ludzi sądzi, że przechowywanie czosnku w lodówce to dobry pomysł. Niestety takie przekonanie jest mylne . Lodówka utrzymuje wysoki poziom wilgoci, przez co czosnek staje się miękki, a także cierpi na tym jego smak i aromat . Dodatkowo konsekwencją wilgoci jest również to, że proces psucia się tego warzywa jest przyspieszony . Jak w takim razie powinno się przechowywać czosnek ?
W jaki sposób przechowywać czosnek?
Czosnek najlepiej przechowywać w suchym miejscu o temperaturze pokojowej, daleko od światła i wilgoci . Idealne będą kuchenne szafki, spiżarnie lub piwnice. Natomiast jeśli posiadasz czosnek w warkoczu , możesz go swobodnie zawiesić na ścianie lub pod sufitem .
Za to pojedyncze główki czosnku wystarczy umieścić w przewiewnym koszyku lub w torebce z otworami. Jeśli zadbamy o to, aby czosnek miał odpowiednie warunki, to może on zachować swoją świeżość nawet do sześciu miesięcy . Przechowywanie tego warzywa w plastikowych opakowaniach również odpada, ponieważ zatrzymują one wilgoć, co może prowadzić do pleśnienia.
Inne sposoby na przechowywanie czosnku
Jednym z doskonałych sposobów na przechowywanie czosnku jest umieszczanie go w zalewach . Można wykorzystać do tego olej lub oliwę, ale ocet również będzie dobrym rozwiązaniem. Zanim jednak zanurzymy nasze ząbki czosnku w zalewie, należy je najpierw obgotować przez kilka minut we wrzątku .
Ostatnim krokiem jest przełożenie ich do wyparzonych słoików i zalanie przygotowaną zalewą. Takie słoiki najlepiej przechowywać w miejscu o niskiej temperaturze, do którego nie będzie dostawać się słońce. Czosnek w zalewie będzie gotowy do spożycia po upływie czterech tygodni .
Sprawdź, co najlepiej dodać do surówki z marchewki . Wypróbuj ten przepis na chlebek z serem i czosnkiem.