Na sylwestra podam chlebek z serem i czosnkiem. Ten przepis Strzelczyka jest hitem w moim domu
Po świątecznym obżarstwie tradycyjnymi potrawami przychodzi sylwestrowy czas nietypowych przekąsek. Taki chleb czosnkowy należy do gwiazd naszych domówek. Można jeść go palcami, świetnie pasuje do innych przekąsek, a ponieważ jeść go będą wszyscy – można nawet się po nim całować!
Domowy chleb czosnkowy
Jest mnóstwo przepisów na chleby czosnkowe. Najprostszy to przygotowanie aromatyzowanego masła i świeżego – domowego lub nie – pieczywa. Jednak Tomasz Strzelczyk, ulubieniec polskich kucharzy i kucharek, nie szuka półśrodków.
Jego chleb czosnkowy to drożdżowy wypiek, na mlecznej bazie, dodatkowo z pietruszką i przede wszystkim serem.
Będzie się ciągło i będzie pyszne – obiecuje Tomasz Strzelczyk
Jego przepis spełnia tę obietnicę. Tak powstaje rwany chleb czosnkowy, idealny do przekąszania na imprezie.
Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medalChleb czosnkowy Strzelczyka
To, co nietypowe w przepisie kucharza, to sposób przygotowania chleba. Tomasz Strzelczyk piecze go w foremce, układając ciasto jak lazanię. Dlatego nie jest to zwykły chleb, ale szarpany chlebek czosnkowy: całe danie zamknięte w formie pieczywa.
Składniki
- 550 g mąki
- 150 ml mleka
- 25 g drożdży
- 70 g masła
- 100 g cheddara
- 100 g goudy
- 1 kulka świeżej mozzarelli z zalewy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- Cukier, sól
Rwany chlebek czosnkowy
Mleko i masło podgrzewamy w rondelku z łyżką cukru. Kiedy będą ciepłe, dodajemy pokruszone drożdże i czekamy, aż zaczyn wystartuje. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę.
Do mąki dodajemy dwa jajka. Wlewamy ciepłe mleko z masłem, dosypujemy łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i niekleiste. Przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Sery cheddar i gouda ścieramy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Farsz chlebowy mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podłużny placek o grubości kilku milimetrów. Na placku odmierzamy szerokość keksówki i kroimy w długie pasy o takiej właśnie szerokości. Najlepiej, by wyszło ich 4 albo 5.
Na jednym z pasów układamy farsz serowy i dodajemy kawałki poszarpanej mozzarelli. Przykrywamy kolejnym pasem i ponownie faszerujemy. Robimy tak aż do przykrycia ostatniej warstwy farszu ciastem.
Pasy chleba kroimy w kawałki o szerokości odpowiadającej wysokości keksówki. Pokrojone układamy je na sztorc, tak by rwany chlebek miał po upieczeniu farsz ułożony w pionie. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Kiedy pieczywo wyrośnie po raz drugi, smarujemy je rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Wstawiamy rwany chlebek do piekarnika na ok. godzinę.
Wypróbuj też przepisy na pastę z tuńczyka i jajek oraz doskonały bulion na nowy rok.