Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na sylwestra podam chlebek z serem i czosnkiem. Ten przepis Strzelczyka jest hitem w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2024 17:18

Na sylwestra podam chlebek z serem i czosnkiem. Ten przepis Strzelczyka jest hitem w moim domu

chlebek z czosnkiem i serem
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Po świątecznym obżarstwie tradycyjnymi potrawami przychodzi sylwestrowy czas nietypowych przekąsek. Taki chleb czosnkowy należy do gwiazd naszych domówek. Można jeść go palcami, świetnie pasuje do innych przekąsek, a ponieważ jeść go będą wszyscy – można nawet się po nim całować!

Domowy chleb czosnkowy

Jest mnóstwo przepisów na chleby czosnkowe. Najprostszy to przygotowanie aromatyzowanego masła i świeżego – domowego lub nie – pieczywa. Jednak Tomasz Strzelczyk, ulubieniec polskich kucharzy i kucharek, nie szuka półśrodków.

Jego chleb czosnkowy to drożdżowy wypiek, na mlecznej bazie, dodatkowo z pietruszką i przede wszystkim serem. 

Będzie się ciągło i będzie pyszne – obiecuje Tomasz Strzelczyk

Jego przepis spełnia tę obietnicę. Tak powstaje rwany chleb czosnkowy, idealny do przekąszania na imprezie.

wykrawanie ciasta
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal

Chleb czosnkowy Strzelczyka

To, co nietypowe w przepisie kucharza, to sposób przygotowania chleba. Tomasz Strzelczyk piecze go w foremce, układając ciasto jak lazanię. Dlatego nie jest to zwykły chleb, ale szarpany chlebek czosnkowy: całe danie zamknięte w formie pieczywa.

Składniki

  • 550 g mąki
  • 150 ml mleka 
  • 25 g drożdży 
  • 70 g masła 
  • 100 g cheddara
  • 100 g goudy
  • 1 kulka świeżej mozzarelli z zalewy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • Cukier, sól

Rwany chlebek czosnkowy

Mleko i masło podgrzewamy w rondelku z łyżką cukru. Kiedy będą ciepłe, dodajemy pokruszone drożdże i czekamy, aż zaczyn wystartuje. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę.

Do mąki dodajemy dwa jajka. Wlewamy ciepłe mleko z masłem, dosypujemy łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i niekleiste. Przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Sery cheddar i gouda ścieramy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Farsz chlebowy mieszamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podłużny placek o grubości kilku milimetrów. Na placku odmierzamy szerokość keksówki i kroimy w długie pasy o takiej właśnie szerokości. Najlepiej, by wyszło ich 4 albo 5.

Na jednym z pasów układamy farsz serowy i dodajemy kawałki poszarpanej mozzarelli. Przykrywamy kolejnym pasem i ponownie faszerujemy. Robimy tak aż do przykrycia ostatniej warstwy farszu ciastem.

Pasy chleba kroimy w kawałki o szerokości odpowiadającej wysokości keksówki. Pokrojone układamy je na sztorc, tak by rwany chlebek miał po upieczeniu farsz ułożony w pionie. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Kiedy pieczywo wyrośnie po raz drugi, smarujemy je rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Wstawiamy rwany chlebek do piekarnika na ok. godzinę.

Wypróbuj też przepisy na pastę z tuńczyka i jajek oraz doskonały bulion na nowy rok.

rwany chlebek czosnkowy w foremce
fot. youtube.com/oddaszfartucha