Smakosze.pl Przepisy Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha
ciasto drożdżowe przepisu babci
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha

25 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Uwielbiam ciasto drożdżowe z kruszonką. Odkąd zaczęłam piec je tak, jak moja babcia, robię od razu dwie keksówki. Ciasto rozpływa się w ustach i jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Moja rodzina je uwielbia. Ciasto drożdżowe na Wielkanoc zwykle wysycha już po 2 dniach. Dzięki małej zmianie w przepisie wypieki są miękkie i wilgotne przez cały czas.

Nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnych wypieków, zwłaszcza domowego, puszystego sernika i ciasta drożdżowego. Przepis na ciasto z kruszonką mam od swojej babci. Zmieniła ona nieco recepturę i dzięki niej świąteczny drożdżowiec zawsze wychodzi mięciutki, wilgotny i nie wysycha.

Ciasto drożdżowe na Wielkanoc przepisu babci robię praktycznie tak samo, jak z tradycyjnej receptury. Dodaję jednak dwa składniki, dzięki którym świąteczne wypieki są jeszcze lepsze. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Lepiej od razu zrób dwie blaszki.

ciasto drożdżowe.jpg
Fot. Canva
Za chwilę niedziela handlowa. Na następną poczekamy tylko 2 tygodnie

Przepis na miękkie i wilgotne ciasto drożdżowe

Przygotowanie ciasta drożdżowego zawsze zaczynamy od rozczynu. Drożdże pięknie urosną, gdy dodamy do nich cukier, mąkę i ciepłe mleko. Mleko nie może być ani zimne, ani za gorące. Wtedy drożdże nie ruszą, a rozczyn nie urośnie. Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je więc z lodówki przed przygotowywaniem deseru.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na rozczyn:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 220 ml ciepłego, lecz nie gorącego mleka
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 200 g twarogu
  • 100 g cukru
  • jajko

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g białego cukru

Jak zrobić ciasto drożdżowe, które nie wysycha?

Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i przełóż do miseczki. Dodaj cukier, mąkę i wlej mleko . Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Przygotuj ciasto: przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, całym jajkiem i serkiem homogenizowanym. Dodaj rozczyn, dokładnie wyrób, a następnie przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

ciasto drożdżowe.jpg
Fot. Canva

W tym czasie przygotuj kruszonkę: zimne masło wymieszaj dłonią z mąką i cukrem. Ciasto musi być jednolite. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Gdy ciasto ładnie wyrosło, włącz piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj dokładnie z ciastem drożdżowym.

Masę przełóż do keksówki. Na wierzch pokrusz ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto drożdżowe możesz dodatkowo udekorować domowym lukrem.

Na Wielkanoc polecamy również puszystą babkę . Rodzina będzie zachwycona!

ciasto drożdżowe.jpg

Popularna i uwielbiana na całym świecie. Mało kto wie, że skrywa mroczny sekret
Weź liście laurowe i jabłka. Niesamowite, co z tego wychodzi
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl