Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Popularna i uwielbiana na całym świecie. Mało kto wie, że skrywa mroczny sekret
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.03.2025 12:01

Popularna i uwielbiana na całym świecie. Mało kto wie, że skrywa mroczny sekret

kiełbasa chorizo
Fot. Canva/TayaCho

Chorizo to hiszpańska kiełbasa, którą zajada się cały świat. Trzeba jednak pamiętać o pewnych przestrogach zdrowotnych. Dotyczą one zresztą bardzo wielu wędlin.

Chorizo – popularna kiełbasa

Hiszpańską chorizo (czyt. czorizo, nie korizo) można dziś kupić praktycznie w każdym sklepie. Występuje jako paczkowane pęta albo w plasterkach. Są wersje dojrzewające na surowo i wędzone, o dość zróżnicowanym smaku.

Ten sposób konserwowania mięsa rozwinął się na gorącym Półwyspie Iberyjskim wieki temu. Wieprzowina peklowana jest w soli z dodatkiem czosnku i chili. Dzięki temu, jak przystało na dojrzewające mięso, jest bardzo odporna na zepsucie. Ma to jednak swoją cenę, zwłaszcza dzisiaj.

chorizo w plasterkach
Fot. Canva
To najlepsza zupa, jaką ugotujesz z młodych ziemniaków. Smakuje jak marzenie

Uważaj na nadmiar chorizo

Rzecz w tym, że nawet tradycyjne chorizo to rzecz, delikatnie mówiąc, nie najzdrowsza. Zaszkodzić na żołądek może już sam nadmiar przypraw, zwłaszcza chili, które na drogi pokarmowe działa podrażniająco.

Dalsza część tekstu pod filmem

Jest oczywiście także tłuszcz wieprzowy. Chorizo przygotowuje się raczej z tłustszych kawałków (jak to kiełbasę – nie zużywa się na nią najcenniejszych kulinarnie mięs). Oznacza to dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, podwyższone ryzyko nadwagi, miażdżycy i chorób serca.

pokrojone chorizo
Fot. Canva

Wędliny i ich konserwanty

Jeszcze gorzej dzieje się jednak, kiedy kiełbasa, z którą mamy do czynienia, jest produktem wysoko przetworzonym. Problem w tym, że oryginalne chorizo, sprowadzane z daleka, musi spełniać pewne wymogi, jeśli chodzi o odporność na zepsucie. Czosnek i chili nie zawsze poradzą, jeśli kiełbasa ma później czekać na klienta w supermarkecie.

Dlatego do konserwowania stosuje się sztuczne dodatki, takie jak azotyn sodu (E250) – wciąż powszechnie stosowany, mimo wielu kontrowersji. Oczywiście wzmacniacze smaku i konserwanty występują w bardzo wielu wędlinach. Jednak ich obecność w importowanych produktach, takich jak chorizo, jest powszechna.

grillowane chorizo
Fot. Canva

Chorizo – tak, ale nie w nadmiarze

Jednak wszystkie składniki kiełbasy chorizo z pewnością są dopuszczone do spożycia przez ludzi. W końcu bez tego produkt w ogóle nie dostałby zgody Sanepidu, by wejść na półki. Ważne jest jednak coś, czego służby sanitarne nie upilnują: umiar.

Dlatego traktujmy tapasy z chorizo raczej jako przekąskę niż podstawę diety. Ważne, by pamiętać o dużej ilości warzyw i ograniczaniu mięsa – przynajmniej względem tego, ile zjada statystyczny Polak. Nie licząc nawet konserwantów i wzmacniaczy smaku, już sama ilość zwierzęcego tłuszczu bywa w naszej diecie mocno problematyczna.

Wypróbuj też przepisy na zupę z młodymi ziemniakami i niezwykły sok z jabłek.

tapasy
Fot. Canva