To najlepszy przepis na babkę wielkanocną. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał

Już niedługo będziemy przeżywać czas Świąt Wielkanocnych. Będzie to idealna okazja do spotkania z rodziną, dlatego tez warto przygotować przekąski, które zaskoczą naszych bliskich swoim smakiem. Babka wielkanocna to klasyk, który obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Sprawdźcie, jak ją zrobić.
Smakołyki na Wielkanoc
Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym przeżywamy Triduum Paschalne, a następnie świętujemy zmartwychwstanie Chrystusa. Jest to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie Kościoła. Tradycją jest to, że w Wielką Sobotę uzupełniamy i dekorujemy koszyczek wielkanocny, a następnie idziemy poświęcić pokarmy. Następnego dnia oraz w Poniedziałek Wielkanocny większość z nas spotyka się z rodziną na świąteczne śniadanie lub obiad. Wtedy też zajadamy się pysznymi daniami i słodkimi przekąskami.
Każdy z nas wie, jakie tradycyjne potrawy powinny się znaleźć na wielkanocnym stole. Żurek, pasztet, jajka faszerowane, wędliny oraz sałatki to klasyczne smakołyki. Nie można zapominać o wypiekach takich jak sernik, szarlotka, mazurek czy też babka wielkanocna. Na to ostatnie ciasto mamy do zaproponowania świetny przepis.

Babka wielkanocna z serem twarogowym
Babka wielkanocna to obowiązkowy przysmak, który musi znaleźć się na świątecznym stole. Jest to wizytówka Wielkanocy, więc nie może jej zabraknąć pośród innych przysmaków. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 250 g sera półtłustego
- 3 jajka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki tortowej pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- bułka tarta to wysypania na blaszkę
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować babkę wielkanocną na Święta?
Przygotowanie takiej babki wielkanocnej jest bardzo proste. Należy jednak mieć na uwadze to, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W pierwszej kolejności do miski wbijamy jajka i przekładamy biały ser. Całość dokładnie miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy startą skórkę z jednej cytryny.
Do kolejnej, tym razem większej miski przekładamy masło i cukier. Całość miksujemy na gładką masę, do której następnie dodajemy partiami, po jednej łyżce ubitego twarogu z jajkami, cały czas miksując. Po chwili wlewamy również sok z cytryny i łączymy ładnie wszystkie składniki. W kolejnym kroku dodajemy wcześniej wymieszana mąkę z innymi składnikami, również partiami. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
Przekładamy ciasto specjalnej foremki na babkę wielkanocną, wysmarowaną masłem i wyłożoną po całej powierzchni cienką warstwą bułki tartej. Całość starannie rozprowadzamy. Foremka powinna mieć wymiary 25cmx9cm.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyciągamy naszą babkę z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Tak przygotowana babka wielkanocna z pewnością świetnie będzie się prezentować na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakować.
Sprawdź przepis na panierowane jajka z zielonym farszem. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób na mrożenie koperku.






































